Smart tomatplanting – håper jeg

Smart tomatplanting – håper jeg

I år har jeg bestemt meg for å ha like fine tomater som sjefen min har. Han får planter av meg hvert år, og så overøser han oss på jobb med tomater som ikke på noen måte ligner det jeg har fått til her. Det har noe med jevn vanning, ikke vanning med kaldt vann og jevn gjødsling å gjøre.

Man tager en plasttønne. Nedi denne setter man en «krakk» med hull i midten. Man borer så et dreneringshull i sida på tønna akkurat i underkant av krakken. Over krakken legges en stripe med undervanningsduk, som gjerne kan ligge litt innover bunnen på tønna. Over undervanningsduken legges barkduk, som man så fyller med jord og planter i.  Jeg bruker husholdningskompost fra fyllinga, som er blandet med noe sand.  Gjennom hullet i midten av krakken/undervanningsmatte/barkduk settes et plastrør som brukes til å fylle på vann med.

I mine tønner er det plass til 30-40 liter vann under krakken.  I tillegg har jeg stående 100 liter vann, ferdig gjødslet, som brukes til å fylle på plantekarene med.  Dette bør bli meget bra, tror jeg.  Mellom tomatene har jeg plantet basilicum, jeg ble inspirert av Monty Don 🙂

Du ser jeg har lagt plantene langsmed jorda. Tanken er at de skal lage ekstra mye røtter, og så reiser de seg opp i lyset etter noen dager, tenker jeg.   Stilig, ikke sant?

Så har jeg vært tøff og satt hele min grøde med ‘Gardener’s delight’ på plass i trappa. De har fått fleece på seg, og det går sikkert helt fint.  På mandag må man vel skaffe agurkfrø, tenker jeg.

De var digre, disse bildene. Tror jeg får bytte dem ut med noen resiza når jeg har pc-en min i orden igjen.

 

8 kommentarer til «Smart tomatplanting – håper jeg»

 1. Hjelpes!!! Ja det der så jo helprofft ut da!
  Her er det kaldt enda. Tror ikke tomatplantene orker å stå ute.
  Egentlig har jeg de i drivhuset hele sommeren. Så vet jeg liksom hvor jeg har de. hahhah.

  1. Janei, vettuhva! Gardener’s delight blir merkbart mye mer vellykket utendørs, altså.

 2. Dette var veldig interessant Britt Åse, gått glipp av disse postene jeg.
  Det ser egentlig ut som om det er lite jord i den dunken? Eller er det bare jeg som ikke greier å se dimensjonene rett?

  Frister å prøve å lage noe slikt, kanskje i en stor firkantet murerbøtte, så blir det enklere å lage «krakk».

  1. Nei, det er ikke lite jord der. For det første er jordflaten stor, og for det andre er det vel en 30-40 cm å gå på fra krakken og opp, så det går fint 🙂

 3. Hei! Koselig blogg dette.
  Jeg er glad i tomater og dyrker dem selv, så jeg lurer litt på dette. Tomatene bor i drivhus, i firkantede murerbaljer. Vi har prøvd på mange måter å få til jevn vanning, men det er vanskelig. Vi har prøvd flytende gjødsel i vannet, men det blir for ujevn vanning. Dryppvanning med timer er neste forsøk, men da må jorda gjødsles. I fjor brukte vi helgjødsel, og det fungerte fint foråvidt, men vanningen ble for ujevn.
  Hva er det du har mellom krakken og plantejorda? Er det barkduk? Jeg trodde ikke den var så lett å få vannet gjennom? Jeg tenker også på å lage noe sånt i murerbaljene mine 🙂

 4. Hei, Timanna 🙂
  Det er vanlig barkduk, ja. Undervanningsduken drar opp vannet, jorda presses mot barkduken som presses mot undervanningsduken og – ja, du skjønner :-).
  Det som gjør min metode så vellykket er nok at både vann- og gjødseltilgang blir så jevn, og at vannet som trekkes opp alltid har drivhustemperatur. Jeg har prøvde dryppvanning med timer før, men resultatet ble ikke i nærheten av det jeg hadde i fjor sommer.
  http://hagenpahytta.net/2012/08/04/smart-tomatplanting-funker/
  Murerbaljer blir nok ikke høye nok til å få til en tilsvarende løsning som den jeg har. Det er noe med nok jordvolum og nok vannvolum også – så det er tilstrekkelig å vanne en gang i uka.
  Mitt råd er å skippe firkantbaljene og skaffe tønner, eller bruke de skikkelig høye, runde murerbaljene, som jeg tror finnes.
  Lykke til 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *