Meze

Meze

Har du forsøkt deg med sånne «midtøsten»-retter som dette? For meg er det relativt nytt med ting som tabbouleh, hummus og babaganoush, men jeg fant omtaler og oppskrifter i et Coop-blad jeg nappet med meg i en butikk i fjor en gang, og siden har jeg hatt lyst til å forsøke. Etter at jeg fikk servert hummus hos noen venner har lysten ikke blitt mindre, for å si det sånn. Dette er mat som kan serveres som selvstendige småretter til et glass vin eller øl, eller hvorfor ikke is-te, gjerne med noe godt brød til, eller som tilbehør til ymse kjøtt og fisk.

Sist fredag serverte jeg det du ser på bildet; hummus med spiralpynt med olje og paprika på, babaganoush med persilledusk og oliven, og tabbouleh i den store bollen. I tillegg lagde jeg en variant av kofta, egentlig krydret lammekjøttdeig på små spidd. Jeg brukte karbonade og lagde små kjøttboller.

Slik gjorde jeg (mengdene er dimensjonert til fire personer)

Kofta/kjøttboller
500-600 g kjøttdeig/karbonade
1 ts salt
nykvernet pepper
1 ts malt spisskummin
1 lite egg
1 rød chili finhakket
1 rød løk finhakket
Til sammen 100 g av bladpersille, koriander og mynte, finhakket

Rør kjøttdeigen/kabonaden litt seig med saltet, tilsett pepper, kummin, egg, sitron og de finhakkede ingrediensene. Form til små kjøttboller eller form små porsjoner farse rundt små grillspyd. Stekes i stekeovn på 200 grader i ca. 15 min.

Hummus
1 boks kokte kikerter. Skylles før bruk.
Hell kikertene i foodprosessor og tilsett:
2 ss tahini (pasta av sesamfrø, smaker litt som peanøtter/har en lett røkt aroma – fås i innvandrerbutikker)
2 ss olivenolje
salt og pepper
1 ts malt spisskummin (eller mer, hvis du er glad i dette krydderet)
2 fedd hvitløk
friskpresset sitronsaft etter smak
finhakket bladpersille
Kjør prosessoren til du har fått en jevn «pasta». Bland nedi persillen, hell over i serveringsbolle, drypp med olje og dryss med paprikapulver.

Babaganoush
To auberginer deles i to, pensles med litt olje og bakes i ovn i ca. en halv time. Deretter drar du av skallet, og legger kjøttet i en foodprosessor sammen med:
2 ss tahine
4 ss olivenolje
2 fedd hvitløk
saft av en sitron (eller mer om du ønsker)
salt og pepper
Kjør til glatt puré, og legg i serveringsskål, gjerne pyntet med oliven og persille.

Tabbouleh
Tabbouleh er en salat med bulgur eller cous cous som hovedbestanddel. Jeg valgte bulgur.
150 g bulgurkorn legges i 4 dl kokende kyllingkraft. Rør rundt, legg lokk på og ta kjelen av plata.
Bland i en bolle:
2 store, godt modne tomater skåret i små biter
1 rød løk, finhakket
en bunt bladpersille, finhakket
en bunt mynte, finhakket
saft og finrevet skall av en sitron
2 ss god olivenolje.
Salt og pepper.
La salaten stå og trekke i romtemperatur til bulgurkornene er kalde. Da skal de også ha trukket til seg kraften, og svellet kraftig opp. Tilsett bulguren i salaten, og la den stå en stund og godgjøre seg så smakene får blandet seg godt med hverandre.

Jeg varmet noen nan-brød og skar i biter, og serverte ved siden av, og så satte jeg fram en skål med pistasjenøtter – det følte jeg var sånn passe «midtøstensk». Det er litt hakking med disse rettene, men egentlig raskt unnagjort, og innsatsen betaler seg med gjester som ikke stopper før det er tomt. Det liker vi!

7 kommentarer til «Meze»

    1. Så flott lenke, Orchis! Jeg har vært på jakt etter harissa en stund, men finner jeg ikke så kan jeg jo lage sjøl – og det er jo i grunnen også stas 🙂

  1. Åhhhh, nam! Nå fikk jeg lyst til å lage hummus igjen. Har kun forsøkt det en gang, men det er jo kjempegodt! De kjøttbollene hørtes skikkelig snadder ut de og, dette passer jo bra med tanke på mine matintoleranser også. Hurra for mat som funker! 🙂

    1. Jaa! 😀 Og så er det en god ide – hvis man har plass i fryseren – å kjøpe en pose tørre kikerter, legge dem i bløt over natta, koke dem i en time (i usaltet vann!) og fryse ned i lettinte porsjoner på det antall gram som passer husholdningen. Kikerter er ikke spesielt dyrt, men å gjøre det sjøl er i alle fall billigere 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *