Dagens – de beste hvetebollene

 

Ja, det er boller i dag. Fastelavnssøndag krever bollebakst. Her i huset spiser vi bollene med smør, brunost og jordbærsyltetøy, siden vi ikke er så happy for den kremen, og vi forspiser oss jo alltid  🙂

Slik lager jeg boller – ca 20 stk.

  • 2,5 dl. kald melk
  • 2,5 dl kokende vann
  • 125 g smør
  • 125 g sukker
  • 1 egg, sammenpisket
  • 1 pk tørrgjær, gjerne den til søt bakst
  • 2 ts kardemomme
  • ca. 1 kg hvetemel

Kok opp vannet, og tilsett sukkeret så det løser seg opp.  Ta kjelen av plata og tilsett den kalde melka og smøret i grove biter. Rør deretter i det sammenvispede egget. Rør forsiktig til smøret nesten har løst seg opp, det skal altså være smørklumper igjen i væsken.

Bland melet (hold tilbake vel 200 g mel til å justere med) med kardemomme og gjær.

Hell væsken i melblandingen, og elt sammen deigen + tilsett mer mel til deigen er bekvem å jobbe med, heller litt for klissete enn det motsatte.  Tilsett rosiner (ca. 1/2 boks) om du liker det.  Kna deigen til du kjenner det i nevene.

Sett til forheving, og dekk deigen med plast/klede. Når deigen har dobbel størrelse slår du den ned, og deler den i ca. 20 emner som du triller til boller som settes på plate med litt avstand mellom. Sett tildekket til etterheving, gjerne over damp.  Før bollene settes i ovnen pensler du forsiktig på toppen med sammenpisket egg.

Stek bollene i ca. 8 min på 250 grader, midt i ovnen. Bollene skal være brune på toppen og hvite på sidene.

Avkjøl på rist, og nyt på din yndlingsmåte!  😀

 

Be Sociable, Share!

Jeg blir glad for kommentarer :-)

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

februar 2013
M T O T F L S
« jan   mar »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Arkiv

Dagens duft

Siste kommentarer