Det aller beste brødet – en reprise

Det aller beste brødet – en reprise

I en post i fjor en gang fortalte jeg om min nye oppdagelse, eltefritt brød.  Sikkert evigheter etter alle andre, men hva gjør nå det. Siden den gangen har jeg prøvd litt forskjellige blandinger, og begynner å få teken på det.  Det er jo ikke vanskelig, for all del, men det er rart med disse tingene man skal få til å sitte i »håndrutinen».   I tilfelle du ikke har forsøkt ennå, kan jo dette være en anledning til å sette i gang, og jeg skal forklare etter beste evne.

Foruten ingredienser og ovn trenger du et kar til å lage brødet i. Det må tåle høy temperatur, og kunne ta til seg mye varme slik at deigen får den behandlingen den skal ha. Jeg bruker en jerngryte, som jeg bare bruker til dette. Dernest er det ok med litt tålmodighet, siden deigen skal stå i 18-24 timer (kan tas etter 12 også).  Jeg er kommet inn i rutinen med å sette deig om kvelden og steke det etter jobb dagen etter, og baker annenhver/tredjehver dag.

Dette trenger du til brødet:

 • 300 g vanlig hvetemel
 • 125 g grovt, sammalt mel
 • 1 god neve havregryn
 • 1 god neve solsikkekjerner
 • 1 neve gresskarkjerner
 • 1-2 ts salt
 • 1 kryddermål (eller knapt halv ts) tørrgjær
 • 4 dl kaldt vann.

Rør ingrediensene sammen i en bolle. Det skal bli en klissete deig, og det er nok bedre om den er i overkant klissete enn det motsatte. Vanligvis er 4 dl væske ok, etter min erfaring.  Legg på tett lokk, eller plastfolie eller lignende.  Sett bollen i vanlig kjøkkentemperatur til dagen etter.

Sett steikeovnen på 245 grader, og sett jerngryta di inn i ovnen.

Legg et bakepapir generøst drysset med hvetemel, på bakebordet.  Hell/skrap deigen ut over melet, dryss med litt mer mel, og bruk to slikkepotter til å brette deigsidene mot hverandre fra begge sider 4-8 ganger som om deigen var en firkant, til du kjenner at deigen er blitt litt fast og håndterbar.  Så dekker du til, og lar hvile en halvtimes tid.  Så tar du gryta ut av ovnen, slipper deigen nedi, setter på lokk,  og setter gryta inn igjen i ovnen i 30 minutter. Etter 30 min tar du av lokket, og lar brødet steike i 15 minutter til.  Ikke feig ut om du synes det blir mørkt, for den karamelliseringen som skjer på slutten, hvor deler av skorpa blir mørk, den skaper utrolig god smak!

Dette brødet får en skorpe som samtidig er seig og supersprø, og som smaker fantastisk godt. Selve brødet blir storporet og langfibret, alle smaksstoffene har fått utvikle seg skikkelig pga den lange hevetiden, og fordi det er brukt så lite gjær smaker dette brødet av kornsortene som er brukt, i stedet for av gjær.  Brødet er supersaftig og holdbart i flere dager – hvis man klarer å beherske seg, da …..  hrm……..  Man kan eksperimentere med de mel- og kornsortene man vil, og med forholdet mellom mengde hvetemel og grove melsorter.  Mindre enn halvparten fint mel skal visst gi litt trøbbel med heving/konsistens, har jeg lest, men ikke prøvd selv – ennå.   Noe av væsken kan byttes ut med litt appelsinjuice for eksempel, og da er det godt med en skje honning i brødet også.  Det er altså omtrent bare fantasien som setter begrensningene, så sett i gang!

(hvis en vennlig sjel kan fortelle meg hvordan det evt. er mulig å bruke både galleri og enkeltbilder i samme innlegg, uten at enkeltbildene også legger seg i galleriet, så blir jeg meget takknemlig!)

 

8 kommentarer til «Det aller beste brødet – en reprise»

 1. Nå inspirerte du meg til å gå og sette en deig. Dette er jo bare kjempeenkelt. Poenget med lokk på jerngryten er jo at du får en slags dampovn – all fuktigheten holdes inne i gryta mens brødet steker. Man kan vel egentlig bruke en hvilken som helst kasserolle med lokk? Jeg tror jeg bruker en vanlig brødform. Nå blir det brød her og i morgen 🙂

 2. Hvor stor jerngryte må man bruke til denne deigen, setter den seg fast eller tar smak av andre retter laget i gryta siden du bruker en egen gryte bare til brød? Dette skal jeg prøve! 🙂

  1. Hei, Kristin!
   Min gryte er på 2 liter, og det er perfekt til denne oppskriften. Det går fint å bruke gryta til andre ting også, jeg tror ikke det blir noe problem med smaksetting, og brødet setter seg ikke fast i det hele tatt. Nå hadde jeg denne gamle stående i skapet, og har dedikert den til formålet, og på den måten er den jo alltid klar til bruk, for jeg bare skyller den før neste bruk, og setter den rett i ovnen. Pjaktisk. De har en på IKEA som rommer 3 liter, som er emaljert over det hele – også håndtaket på lokket, og den ser ut til å være velegnet, den også.
   http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/70131724/

   Lykke til med bakingen, du kommer til å elske dette brødet 😀

  1. Det må du gjøre. Og så må du rapportere om korn-/melvalg og hvordan du likte resultatet og sånn. Jeg er innmari nysgjerrig på hva andre gjør 😀

 3. Dette må virkelig prøves! Jeg har en diger le creuset-gryte, men den blir for stor, og en rømertopf som brukes til fisk….så må vel skaffe meg noe annet til dette formålet! Takk for tipset! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *