Eltefritt brød

Eltefritt brød

Det har gått meg hus forbi at dette med eltefritt brød er den nye “must do” for tida. Dvs, nå har jeg jo oppdaget det, men jeg måtte en tur til frisøren og lese blader før jeg kom a jour.

Ideen om å blande en ganske våt deig raskt sammen, uten elting eller temperering av væske, og sette til heving i ca. et døgn, virket besnærende, så jeg satte i gang på torsdag kveld med min første deig, som så ble til mitt første eltefri brød fredag kveld. Umiddelbar suksess!  Storporet, saftig brød med en aldeles vidunderlig skorpe.  Min andre deig står til heving nå.

Slik gjør jeg:

400 g fint mel (jeg brukte siktet spelt)
190 g grovt mel (feks grov, sammalt spelt + diverse frø og kli)
1,5-2 ts salt
1/4 ts tørrgjær (det stemmer, en fjerdedels teskje tørrgjær)
1 ss mørk sirup (jeg bruker agavesirup, det funker også helt fint)
4,5 dl kaldt vann

Blandes raskt sammen i bolle. Deigen skal være klissen.  Bollen dekkes så tett til med plastfolie eller lokk, og skal stå til heving i 18-24 timer.

Når hevetida er over, tar du deigen ut på godt melet bord, og bretter den slik du ser på denne filmen (sidene mot hverandre et par ganger), og legger deigen med skjøtene ned på et melet kjøkkehåndkle. Brett håndkleet over deigen og la etterheve i et par timer.

Sett ovnen på 250 grader. Sett en jerngryte eller leirgryte som du har tett lokk til, inn i ovnen. Når ovnen er varm tar du gryta ut av ovnen, og legger brøddeigen raskt ned i gryta med skjøtene opp. Legg på lokk, sett gryta inn i ovnen igjen og la steke i 30 min. Ta lokket av, sett varmen ned til 220 grader og la ettersteke i 15 min.  Avkjøl først i gryta en stund, og deretter på rist.

Jeg kan anbefale bloggen Matentusiasten for mer info om eltefritt brød (og mye annet!)

Om valg av gryte.
Jeg brukte min Le Creuset og angrer på det, fordi håndtaket på lokket sprakk av varmen. Det kan mao være lurt å skaffe en jerngryte uten ikke-jern-deler til brødbakst. De har visst noen helt greie noen til 300-400 kr på Clas Ohlson.  Edit: jeg ser de har en jerngryte uten sårbare deler, på IKEA. Den skal bli min 🙂

2 kommentarer til «Eltefritt brød»

  1. Perfekt for meg som gjerne får bakeinnfall på sen kveldstid… Nå kan jeg bruke min leirgryte til noe fornuftig (til noe i de hele tatt!) og samtidig ikke miste nattesøvn hver gang jeg vil bake noe. Over helga skal dette testes – og jeg skal forsøke å huske å avlegge rapport!

    1. Jaaa! Jeg er kjempeinteressert i å høre hvilke mel- og frøblandinger andre eksperimenterer med, så bring it on, Elisabeth 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *