De beste bollene

De beste bollene

Her bakes bursdagsboller i dag. Det må jo til når kjæresten har bursdag. Vi lot være på søndag, og tar det i dag.  Han er et fornøyd «vårbarn» i rute,  siden det i dag – som i bortimot alle år han har levd – er mulig å gå tørrskodd på veiene rundt her på bursdagen hans.
Min kjære er et rosinbollevrak, og derfor må det rosiner i.   Jeg har funnet oppskriften i en bakebok Eddi Eidsvåg ga ut for noen år siden, og jeg har ikke vært borti noen oppskrift som kommer i nærheten når det gjelder å bake boller som i alle fall jeg synes er perfekte. De blir lette og tunge på samme tid, om du skjønner, gylne på toppen og nederst, og hvite og liksom myke på midten, slik at de faller sammen litt. Den eneste endringen jeg har gjort på Eddis oppskrift, er at jeg har tilføyd en knapp ts salt. Det har jeg fra Alt godt, som har det fra en ærlig bollegjest 🙂

Slik gjør jeg:

  • 1/2 l kald melk blandes med
  • 1/2 l kokende vann

Ha oppi:

  • 250 g kaldt smør i store terninger
  • 250 g sukker
  • 2 sammenvispede egg
  • 100 g fersk gjær eller 2 pk tørrgjær
  • 3 ts malt kardemomme
  • 1/2 ts salt

Rør til smøret nesten er smeltet, det skal fremdeles være smørklumper.

Tilsett:

  • ca. 2 kg siktet hvetemel (hold igjen en god del til å begynne med, og tilsett under første del av eltingen til passe deig. Det er bedre at deigen er litt klissen enn at den er helt «tørr».)

Elt i maskin i 5-6 min. Hev i en liten halvtime. Kjør maskinen en halv omgang og tilsett 300-500 g rosiner blandet med litt mel. Elt til rosinene er godt blandet inn i deigen. Hev i 15-20 min. til og elt ut lufta av deigen.

Ta deigen ut på bakebord og del den i 4 deler. Hver del rulles til pølser som deles i 10. Hver del trilles til boller, som settes med passe avstand på bakebrett. Etterhev under klede, gjerne over damp så bollene blir høye og fine. Pensle med sammenvispet egg blandet med litt melk og en tanke salt. Stek midt i ovnen ved 250 grader i 8-10 min. Prøv deg fram med steikingen hvis du er usikker. I min ovn er 8 min rikelig.

Avkjøl bollene på rist og nyt med yndlingstilbehøret!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *