Ingefær- og sitronkaker

Ingefær- og sitronkaker

Jeg påbegynte julebaksten med å bake ingefær- og sitronkaker for et par uker siden, faktisk, og følte riktig at jeg hadde kontroll og var en god husmor.  Men så var det det at for det første er første omgang nå mer eller mindre oppspist, og at den for det andre egentlig var ganske mislykket (grunnene og råd for å unngå mislykkethet kommer etterhvert).  Derfor slang jeg sammen andre omgang i kveld.  Jeg var så sikker på at jeg hadde publisert denne oppskriften før, men jeg kan ikke finne den når jeg søker i alle fall, så nå får du den for sikkerhets skyld.  Jeg har den fra en av de hagegale, og lover at kakene er aldeles nydelige. Seige inni og sprø utenpå, med en deilig smak av ingefær og sitron.  En jeg kjenner erstattet ingefærkrydderet med revet, fersk ingefær, og hun ble superfornøyd, så det kan du helt sikkert prøve, du også.

Noen råd:  Sett på ovnen så den er klar når du er klar til å sette første brett inni ovnen. Steketemperatur og -tid må betraktes som omtrentlige, siden ovner er forskjellige. Sist hadde jeg ovnen på 190 grader, og da var 8 1/2 minutt noe lenge. Dessuten blir ovner varmere etterhvert, samme hvor mye termostat de har, så man må passe på. I dag satte jeg tempen ned til 180 grader og da var 10 min helt perfekt for å få denne lyse, bare så vidt gyldne fargen. Så var det dette med sirup, som er en ganske vanskelig substans å hanskes med. Min erfaring er at hvis du begynner med å helle fløte og sitronolje i et desilitermål, og tilsetter sirupen i alt det fete, så blir det veldig mye enklere å få sirupen ut av målebegeret igjen. Til slutt det kanskje aller viktigste; når du har tilsatt melet må du bare så vidt blande det i deigen. IKKE la maskinen stå og gå eller rør/elt lenge, for da blir kakene harde. Det var det jeg gjorde sist, ser du. Smaken ble jo god, men kakene fikk ikke denne seige/sprø konsistensen som er så god.  Altså, melet blandes så vidt nedi.

INGEFÆRKAKER
125 g smør (eller margarin)
200 g sukker
1 dl sirup
1 dl kremfløte
1 1/2 ts sitronolje (kjøpes på apoteket)
500 g hvetemel
2 ts ingefær
2 ts natron
1) Sett stekeovnet på 190 grader.
2) Smør og sukker vispes lyst og lett. Rør inn sirup, fløte og sitronolje (ikke bruk sitrondråper eller -essens, det gir ikke samme smak).
3) Bland krydderet i melet og rør dette inn i deigen.
4) Trill deigen til runde kuler, sett dem på bakepapir og trykk dem litt flate. Ikke sett dem for tett, ettersom diameteren øker noe.
5) Stek kakene lysebrune i 10 – 12 minutter.
6) Avkjøles helt før de legges i tett kakeboks.

2 kommentarer til «Ingefær- og sitronkaker»

  1. Gratulerer med ny bloggadresse og layout 🙂
    Hipphurra, og hurra for å være herre i eget hus.

    Jeg har nå oppdatert hageblogger-oversikten, takk for tips.

    Og tusen takk for vasketips på Hagegal!

    God jul! *klem*

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *