Iris (ikke hagerelatert)

Iris (ikke hagerelatert)

 

I de siste par ukene eller så har jeg vært nede i en bølgedal når det gjelder interesse for og nysgjerrighet i forhold til parfyme.  Jeg leser andres blogger hvor det bobler av entusiasme og moro, og har nok vært litt misunnelig på alt dette engasjementet. Her om dagen snakket Bibap og de om diverse irisdufter, og det med en innlevelse som fikk meg til å beslutte at nå skal jeg ta iristyren ved hornene, og utforske dufter som inneholder denne – så langt – forhatte ingrediensen.  Jeg har nemlig dårlig erfaring med iris fra tidligere – riktignok svært lite omfattende – forsøk, og har for det meste opplevd skarpe, ubehagelige, ammoniakk/kattepiss/kjemisk-aktige “dufter” etter forførende deilige åpningsnoter.  Sist jeg forsøkte var det Yves Rochers Iris noire. Den begynte nyyyydelig og endte med forferdelse, så jeg gav den bort.

Samtidig merker jeg meg at jeg har i alle fall en duft i huset som jeg en sjelden gang bruker, og liker, som inneholder iris – nemlig en liten prøve av PGs Felanilla, som er en deilig, myk kreasjon med vanilje, iris (blomst, vil jeg tro), “banantre”, høy og amber. Deilig.  Og så forsøkte jeg meg på Pradas Infusion d’Iris da Alt godt og jeg hadde vår field day bl.a. på S&S i fjor. Prada funket helt fint.

Så har Bibap utfordret meg til å konfrontere iris litt mer. Hun har hatt et no-no-forhold til roser i parfyme, og se! hun er hektet. Intet er umulig, med andre ord, og i går skred jeg til verket, dvs The Perfumed Court, hvor jeg klikket hjem prøver på disse her. Jeg har ikke forsket så veldig, og aner derfor ikke om det er irisrot eller –blomst i de jeg har plukket ut (og jeg mistenker nok at rot er den mest utfordrende når det kommer til kattepiss og sånt), men et par av dem har vært omtalt med mye wow andre steder i alle fall, særlig den fra Le Labo, kanskje.  Vi får se.

Prada Infusion d’Iris
Denne har jeg, som sagt, forsøkt en gang, og likte den. Deilig og lett, vårlig/sommerlig duft slik jeg husker den.  Hos Fragrantica beskrives den som elegant, –åpner med noter av mandarin, galbanum, appelsin og appelsinblomst. Så går den over i hjertenotene iris, ceder og vetiver, og til slutt basenotene røkelse og benzoin.

Acqua di Parma  Iris Nobile EdP
Det er noe med navnet på denne, og flaska, som gjør at jeg alltid har ønsket meg den helt sånn intenst.  Noter: hovedsaklig irisblomst med litt sitrus som bakgrunn, amber, vanilje, bleiktjafs og patchouly. En dramatisk chypre-note, sier Fragrantica. Jeg skulle kanskje ha bestilt EdT også, som ble lansert først, som sommerduft – sitrusfrisk og blomstrende. EdP omtales som en fin følgesvenn til pels…

By Kilian  Prelude to Love
Denne fruktig/florale unisexduften skal minne oss om følelsene omkring den første daten; brennende kinn, hamrende hjerte, forelskelsen og det forbudte. Oooooh!
Toppnotene er iflg Frangratica en forførende bukett av bergamott, spansk appelsin og andre sprudlende sitrusnoter.  Hjertenotene består av ingefær, pepper, neroli og appelsinblomst, og basenotene byr bl.a. på irisblomst fra Firenze.  Høres spennende ut, den  🙂

Frederic Malle  Iris poudre
En unisex floral aldehyd (beskrevet som en elegant floral/woody musk noen steder) med aldehyder i toppnoten(e), iris, sandeltre og vetiver i hjertenotene og i bunnen tonkabønne og vanilje. Alle de andre er noter jeg setter pris på, og jeg håper at bildene hos Fragrantica viser riktig type iris-ingrediens, nemlig blomst.

Ormond Jayne  Orris Noir
Her har jeg bestilt en halv ml parfyme. Sjelden vare her i huset. Dette er en oriental-floriental/woody duft som beskrives som “En mørk, orientalsk duft for den som ønsker å sette spor etter seg.”  Toppnoter er bergamott, rosa pepper, korianderfrø og davana (aromatisk fruktnote). Hjertenotene består av iris, akkompagnert av jasmin, sambac (en slags jasmin), pimento og laurbærblad. Bunnotene består av røkelse, myrra, patchouli, kinesisk ceder, gaiactre, safran og civet.

Le Labo  Iris39
Sparsomt med opplysninger der jeg har klart å finne noe. Dette er en chypre floral, som inneholder iris, patchouli og musk. Spennende.

Jeg er vel mest spent når det gjelder de som inneholder både iris (selv om det står blomst kan det jo være rot der også, det vet man vel egentlig aldri?) og patchouli, siden sistnevnte også kan utvikle seg riktig så ubehagelig på min hud hvis det er den mest potente varianten.

Siden jeg er litt på Prada-kjøret om dagen, har jeg også bestilt prøver på Infusion de fleur d’Orange og L’eau Ambrée.

Vel? Kommentarer tas i mot med takk, kjære medgale i duftenes verden  😀

Bildene har jeg lånt hos Wikimedia commons.

14 kommentarer til «Iris (ikke hagerelatert)»

 1. Det er litt sånn som når det står sitrus. Jeg vil vite om det er blomstene eller frukten det da er duften av. Det er «litt» forskjellig… Og bergamotblomst eller tørket bergamot? Vesensforskjell.
  Jeg lærte vel det at cypre ikke er noe jeg foreløpig skal bruke så mye tid på. Så de der iris-cyprene dine er ikke så spennende for meg. 😉 Men de andre blir det spennende å høre mer om.

 2. Jeg har de to førstnevnte, men Acqua’en i Edt-versjon. Jeg digger jo den første, Acqua’en vil jeg veldig gjerne digge, men gjør altså ikke det, den føles litt skarp, så jeg burde nok på prøvd edp.
  Rart det med rot eller blomst – jeg aner ikke hva jeg liker. ettersom det ikke står i beskrivelsene. Jeg vet at noen iris ikke passer meg så bra, men jeg er usikker på hva det skyldes. Rot – blomst – eller andre noter i samme duften.
  Forøvrig – det er vel litt iris i L’eau d’ambre også. Jeg syns jo den er enda bedre en infusion d’iris!!!
  Jeg driver også å prøver å få tak i fleur d’orange. Nesten så jeg bare kjøper den, jeg liker jo de andre 😉

  1. Ja, den er jo ikke SÅ dyr. Jeg har måttet sette meg på hendene mine flere ganger de siste dagene, her jeg sitter i sofaen med pc i fanget og paypal et klikk unna. I går var det nummeret før jeg kjøpte en full flaske Serge Lutens jeg aldri har hørt om før en gang ! Gal. Sprøyte gal. Vel, jeg besinnet meg, hvilket jeg gjorde da jeg nesten klikket hjem fleur d’orange også. Men, jeg har lagt inn at jeg skal ha beskjed når de får inn igjen ambrée-en, og da kjøper jeg den. :mrgreen:

 3. Jeg tror rot er mer rot-aktig og ‘pungent’ eller hva jeg skal kalle det, enn blomster. Vanskeligere å like/bære. Tror jeg. Men, jeg vet ikke 😆

 4. Skal bli spennende å høre mer om dette Britt Åse 😀
  Jeg fikk decant av Le Labo Iris 39 i dag, og den er helt fantastisk altså. Liker Iris poudre også.

  Kjenner godt til det å sitte på hendene .. 🙄

  1. Jo, Iris Nobile også så klart. Edp får meg til å føle meg som en KVINNE (er vel egentlig det jeg er også ..) Den er veldig veldig nydelig. Liker Edt også, som er mer unisex og sommerlig. Den sitter litt dårlig på meg, mens Edp sitter VELDIG godt 😀

  2. Tenk om det blir suksess med Iris nobile ?! Da må jeg spare. Jeg bryter sammen og tilstår at tålmodigheten sviktet meg, så da jeg fant Prada L’eau ambrée på Strawberrynet for et par kvelder siden, så smuldret selvkontrollen fullstendig. 😳

 5. Her var det mye spennende! jeg noterer iris nobile i EdP, husker ikke hvilken variant jeg har luktet på, den var for søt på meg – dengang 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *