Dårlig oppførsel

Dårlig oppførsel

Mange, bl.a. Annelandet, kommenterer Nina Karin Monsens Fritt Ord-pris om dagen. Jeg må si jeg gjerne blir med i spørsmålet Annelandet stiller på slutten der.

Edit: Mihoe har også en god post og ditto kommentarfelt om denne saken.

Jeg har i tidens løp utviklet en hang til å oppleve Nina Karin Monsen som noget selvrettferdig, pompøs og anmassende, så derfor har jeg ikke giddet å sette meg inn i denne saken – eller har ikke giddet før jeg kom over overnevnte Annelandpost.

Altså – det Nina Karin Monsen sier om ekteskap og lovverk og gyldighet osv. er så  … hinsides vilt og frekt, at jeg bare blir sittende igjen og tenke at det er sikkert jeg som ikke har skjønt et eller annet, og at dette antakelig skyldes at NKM er så uendelig mye klokere og mer intelligent enn meg.

Jo mer jeg tenker på dette jo sikrere blir jeg imidlertid på at jeg har skjønt hva hun sier, og at mine reaksjoner er riktige ifht det jeg har skjønt. Det er ikke jeg som er innskrenket. Det er Nina Karin Monsen som er – som i alle fall framstår som – uhøflig og slem. Dessuten er jeg helt sikker på at jeg lurer på hva som får NKM til å tro at det er greit at hun setter alt av folkeskikk og etisk standard til side for sine egne skrudde hang ups,  under dekke av en slags uangripelig skall av vitenskapelighet. Er det verdt det i forhold til det hun ønsker å oppnå? Hva nå det egentlig kan være. Jeg skjønner henne ikke, og blir bare oppgitt og rådløs.

0 kommentarer til «Dårlig oppførsel»

  1. Eg skreiv denne inne hos profeten hastur, men sidan kanskje du og han har litt forskjellige lesarar kopierer eg det inn her.

    Ein gong rundt midten av åttitalet tok eg ex-phil, og hadde denne dama i vitskapsteori eller noko slikt. Saman meg på gruppa gjekk det tilfeldigvis nokre godt vaksne damer, dei var vel kanskje rundt 40. :rødme:

    Den opne forakta denne kjerringa som no har blitt prisa viste desse damene gjorde meg heilt lamslått. Ho meinte i fullt alvor at dei som ikkje kom i kontakt med akademia tidleg i 20-åra berre kunne gløyme det, det var ein måte å tenke på og forholde seg til akademiske spørsmål på som ein berre kunne tilegne seg tidleg i livet.

    At ei av desse damene etterkvart tok juridikum og vart statsråd gjorde sikkert ikkje inntrykk på NKM, ho noterte seg sikkert ikkje ein gong namna. Dei var null i hennar verd. Skræmande.

  2. Jo, hun har holdninger som er ganske mye på siden av det andre opplyste mennesker mener. Men likevel – vi har ytringsfrihet, og Fritt Ord følger bare sine egne retningslinjer når de gir prisen til henne. Vi kan være enig eller uenig i det hun tror, gjør, mener og sier, men vi kan vel ikke dermed si at hun ikke får lov til å si det? Jeg har litt problemer med akkurat det, jeg. Har lest hennes kronikker som har stått i Bergens Tidende, og jeg har sett kritikken som har kommet mot henne der, og den surmulende holdningen hun har hatt etter at det kommer kritikk mot henne. Jeg opplever henne som arrogant og bedrevitende. Men likevel – jeg ser ikke annet enn at hun oppfyller kravene når det gjelder Fritt Ord-prisen, til liks med de andre som har mottatt prisen. Hvis det er slik at noen ikke kan motta prisen fordi de har meninger og ytringer som er motstridene med hva som er gjengs, må Fritt Ord endre reglene sine. Jeg tror (og håper) i alle fall at de ikke kommer til å gi prisen til mennesker som fornekter Holocost eller rasistiske holdinger (selv om Monsens holdninger i enkelte tilfeller kan sees på som rasistiske – jeg er fullt klar over det).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *