En klassiker fra Frankrike

En klassiker fra Frankrike

Lanvin_Arpege

Noen klassikere er å få rimelige på nettet, og etter å ha kost meg med en prøve av denne en stund falt jeg for fristelsen.  Flaska er nydelig, synes jeg, og korken er tung og “ordentlig”. 

Arpége fra Lanvin ble opprinnelig skapt av Andre Fraysse og Paul Vacher i 1927, og reformulert i 1993 .  Navnet ble valgt av parfymørens datter, inspirert av musikkuttrykket arpeggio (tonene i en akkord spilles raskt etter hverandre, istedet for samtidig), altså omskrevet til Arpége – hvis da sistnevnte ikke er den franske oversettelsen av arpeggio.  Nuvel.

Den opprinnelige duften skal ha vært en meget god tolkning av arpeggio, der notene utviklet seg tydelig én og én etter hverandre. Reformuleringen, selv om den er nest best, er regnet for åvære en suksess, og det er jo en klar fordel for de av oss som ikke er ute etter å samle duftantikviteter for uhørte priser.

Toppnoter
bergamott, aldehyder, fersken, appelsinblomst, kaprifol/vivendel, orris.

Hjertenoter
rose, jasmine, ylang-ylang, koriander, mimosa pudica, tuberose, fiol, geranium

Bunnoter
sandeltre, vetiver, patchouly (i flertall), vanilje, musk

Jeg synes det er vanskelig å beskrive denne duften. Den er på en måte ur-parfymen, med en kraftig blast av blomstrende aldehyder i åpningen, og med en tydelig ferskenmykhet. Bergamotten er ikke syrligfrisk, bare te-aromatisk, og appelsinblomsten er myk – med lite av bitterheten den ellers kan ha i bunnen. Det er i det hele tatt lite syrlighet i denne duften, den er søt og aromatisk og tydelig aldehydisk.  Den uvikler seg langsomt og varer lenge, og er en sånn duft som får meg til å føle meg ekstremt feminin. Jeg har vanskelig for å tenke meg denne duften som unisex.

Arpège bør brukes med en viss varsomhet, og jeg vil tro at en liten spray i nakken vil være optimalt.

[lanvin+dress+1954.jpg]

14 kommentarer til «En klassiker fra Frankrike»

 1. Jeg husker vignetten fra mammas parfymeflasker på badet, men selve flaska så IKKE sånn ut? Den var ikke svart, den var ganske vanlig blank tror jeg. Kan man spørre hvor du kjøpte den og hva den kostet eller er det frekt? Er litt skeptisk til «reformuleringen» kjenner jeg, men hva vet jeg, dust som jeg er på dette området.

 2. Hmmm, hvor ble det av kommentaren min??? Tror nettet spiste den.
  Som sagt: Husker vignetten – den søte med mor og datter – fra mammas parfymeflasker på badet, men den var IKKE svart med diger gullkork. Er det lov å spørre hvor du kjøpte denne? Og sender du en liten prøve blir jeg naturligvis veldig glad. Dette er en duft jeg har litt vage minner om, og er ikke sikker på om jeg verken vil kjenne den igjen eller ønske å bruke den selv.

 3. Den er god! jeg hadde den en gang for noen år siden, før jeg visste at jeg skulle få en datter jeg kunne sy kjoler til. Illustrasjonen av mor&datter på flakongen er veldig fin, nesten like fin som duften.

 4. Grattis da Britt Åse, endelig kom den! 😀

  Arpège er «oktan», en uberflott kjempeklassiker med alt som følger med, fyldig varmblodige blomstrende aldehyder! og til så flott pris på nett..

  Jeg har jo en liten flaske 😳 (nysgjerrig på ur-dufter og glad i aldehyder 😉 ) og det er ikke lett å bestemme seg om den skal få stå, eller om jeg må la den gå.
  For den er som du sier, «all woman» og slipper ikke unna med den her. Meen nyter ett velsprayet snus på håndleddet i ny og ne (nå 😆 , og YSL Opium på andre siden).

  Vintage Arpège derimot er tingen for meg, skal snappe opp en billig en på «bayen» (krever tolmod 😕 ) i mellomtiden dabber jeg fra deilige prøven 😉

 5. Arpége er nydelig, og flasken er vakker. Jeg har en liten mini, men har lurt på 30 ml. Husker dessverre godt hvordan den var før reformuleringen. Er ikke dårlig nå heller, men har mistet det særpreget jeg husker (hulk)

 6. Når du sier sånn, Bibap, så kjenner jeg jo at jeg kanskje må avlegge TPC et besøk og sjekke ut vintage.
  Nå er det imidlertid slik at foreløpig kjenner jeg bare den jeg har (med mindre prøven jeg fikk sendende fra … byP?? er vintage). Vel, begge er deilige, og jeg opplever faktisk at den arpeggio-teorien har noe for seg. Den spiller opp duftnotene som perler på snor – den ene deiligere og mer forlokkende enn den andre 🙂

 7. Da er den kommet! Tusen takk – og for en nusselig og forseggjort pakke 😀 Dufter nå Arpege 🙂 Det er noe kjent ved duften, men den forårsaket ikke en sånn gjenkjennelsens AHA- DER ER DEN, som dufter ofte kan gjøre. Konklusjonen er at den er nok litt endret. Men god. Førsteinntrykket er litt for «tung » og blomstrende for meg, men vi får se hvordan det utvikler seg.
  Du er i alle fall en knupp!

 8. Nei, det ser ut til at vi har samme flakong, var ikke vintage.

  Meeen jeg vant en del nå da på eBay, det ser ut til at de kommer trygt frem etter milde intriger på us post office (de vil som regel ikke sende flytende parfyme). Det er så deilig å handle med ivrige selgere som gjør det lille ekstra for god feedback 😀 Håper bare på god «juice» nå da 🙂

  Så fort jeg får tak i skikkelige rør og stæsh, så skal jeg maile deg litt som du kan få sjekke ut 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *