Narciso Rodriguez – for her (EdT)

Narciso Rodriguez – for her (EdT)

 

Da jeg sto over parfymesamlingen i dag og endte opp med å velge denne, gikk det opp for meg at jeg vel ikke har skrevet noen omtale av den, siden jeg kjøpte den i mars 2008.

Narciso Rodriguez «For her» er en av disse som jeg elsker, både duft og flaske, men paradoksalt nok sjelden bruker. Jeg skjønner det virkelig ikke.  Til gjengjeld er det jo et lykkelig gjensniff hver gang jeg tar den fram.

osmanthus Florida State Flower: Orange Blossom

Toppnoter – appelsinblomst og osmanthus
Hjertenoter- Amberlyn og vanilje
Basenoter – Vetiver, Egyptisk musk, edelt tre.

vetiver muskkjertler presciouswoods

“For her” er en floral «chypre»-duft, skapt av Christine Nagel og Francis Kurkdjikan i 2005  – dvs det er egentlig EdP-en som er chypre, men mange omtaler altså også EdT i denne gruppen.  En klassisk chypre “skal” inneholde oakmoss/bleiktjafs, patchouly og labdanum, og mange mener at en chypre skal starte med en skarp/frisk sitrusnote. Bruken av begrepet chypre har imidlertid utviklet seg, og man bruker nå “chypre” om dufter som har en  mose-/trekvalitet ved seg, selv om de klassiske grunn-notene faktisk ikke er med.

Denne duften starter  intenst honningsøtt. Så går den ganske raskt over til en fortsatt søt, men lett bitter appelsinblomst og den lette aprikosaromaen fra osmanthusblomsten.

Man kan lett komme til å tenke at dette blir for voldsomt, for honningen er temmelig prominent sånn til å begynne med. Men, så roer honningen seg ned, og den litt bitre eller “tart” som de sier på engelsk  – appelsinblomsten – mykner med søt, myk, treaktig amberlyn og vanilje.  Jeg kjenner ikke så mye vaniljestangassosiasjoner her, det er kanskje vaniljetre, eller en type vaniljestang jeg ikke er kjent med. Jeg har nettopp skjønt at det finnes mange forskjellige.

Siste fase er  en myk, rund vetiver, uklare – men deilige – trenoter og myk, deilig musk.

Det er intet skarpt ved denne duften, det ser du av antall ganger jeg har brukt ordet «myk”.  Den varer lenge, og er myk fra ende til annen – bare med et lite unntak for denne kvaliteten ved appelsinblomst som jeg synes det er så vanskelig å finne et godt norsk ord for.

Slik denne duften fungerer med min hud, kommer og går appelsinblomst og osmanthus. Vever seg inn og ut av duftbildet og “vekker meg” etter som dagen går, og jeg får sånne stopp hvor jeg tenker: “åhh, mmmm!, så godt jeg lukter! “

* * *

Da jeg sniffet på denne første gang, fikk jeg et indre bilde av stuen til en nabofrue i gata der jeg bodde i mine yngste år. Jeg tror at assosiasjonen kommer av to ting: duften av svibler til jul – som vever denne milde, myke, deilige duften gjennom rommene, og duften i huset der, som hang sammen med at nabofruen bakte veldig ofte. Den myke, snille duften av gjærbakst med og uten vanilje, kan godt assosieres til parfymer som oppleves som myke og deilige.

4 kommentarer til «Narciso Rodriguez – for her (EdT)»

 1. Veldig spennande beskrivelse! Eg vil føye til at sjølv om dette er e mjuk duft som du seier, så har den ein klar og tydeleg tilstedeværelse. Det er ikkje ei duft som du gløymer at du har på deg. Fast på ett bra sätt, som svenskane seier. Viss eg vil syns ein dag på alle vis, har eg på meg denne eller Allure sensuelle. Begge er dufter som tar plass, men som ikkje er påtrengande. Viss det heng på greip. 😉

  1. Det henger absolutt på greip. Det var noe sånt jeg forsøkte å beskrive med det jeg sa om at den kommer og går osv.
   Den er er virkelig skikkelig yummi, jeg føler meg helt überfeminin med denne på meg.

 2. Veldig bra 🙂
  Min hud og kjemi ødelegger dessverre alt det vakre her. Føles skarp og stikkende på meg, og langt fra myk. Svibler blir heller ikke myke i min nese. Stikker så jeg nesten ikke får puste. Utrolig hvor forskjellig vi kan reagere. Gudene skal vite at jeg virkelig har prøvd ut Narciso Rodriguez. Jeg ville så gjerne, men nei da. Heldigvis finnes det mye annet jeg kan bruke 😀

 3. Begge: nå kom jeg på en måte å beskrive det Alt godt og jeg er enige om; denne kvaliteten som gjør at den ikke er aldeles vissen i all sin mykhet: den har ryggrad.
  Jepp! det har den 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *