Montale – Black aoud

Montale – Black aoud

Jeg har skrevet om noen av Montales dufter etter at jeg begynte å bestille prøver i sommer.  Boise fruiteWild aoud,   LoubanPure goldSandal sliver, Amber & Spices og  Aoud leather.

I tillegg har jeg testet Aoud Lime, Aoud Rose petals, Red aoud og White aoud. Så vidt jeg husker…  Jeg har testet Montale med og uten oud/aoud en god del, kan du si.

Til å begynne med reagerte jeg mest negativtpå oud-en. Jeg opplevde den som voldsom og til dels påtrengende, og den medisinske åpningsnoten var nesten helt ubehagelig, men bare nesten, og jeg klarte ikke å slutte å tenke på disse duftene. Oud er “dragende”.

I andre Montaleprøvebestillingsomgang tok jeg for meg Red, White, Black, Rose petals og Lime.

For å gjøre meg ferdig med Lime først som sist; for meg var den “meh”. Ikke verst, men ikke mer.

Red og White og Rose petals må jeg ta egne omtaler av, tror jeg.

blackrose

 

Men, Black aoud

Den åpner med skikkelig motstand; krast, kraftig, rått. Det er medisinsk og det er lakris av den ekte typen som gjør at munnen snurper som av vin med skikkelig garvesyre. Det er noe barskogsaktig som ikke er mose. Kvae, kanskje – men veldig flyktig.  Barsk, ikke en duft man får solgt i forbifarten på tax free.

Så stilner motstanden, og fram stiger en varm, sexy mørk, litt farlig rose på en seng av patchouly.  Duften varer og varer, og ettersom jeg tester den flere ganger, kjenner jeg at åpningsnotene, som jeg (som Bibap) til å begynne med fikk bakoversveis av, blir noe jeg vil ha mer av.

Aoud/oud er klart vanedannende.

Det er underlig med Black aoud, –det er vanskelig å definere akkurat hva som skiller den så klart fra de andre jeg har testet. Det er noe med at den liksom ikke forsøker å gjøre seg til og være “deilig”, tror jeg. Den er sånn: jeg er som jeg er, du får tilpasse deg.  Den er kompleks og komplisert samtidig som den er enkel.  Det er rose over patchouly, sandeltre og labdanum, og så den vanskelig beskrivbare, lett medisinskapaktige oud-en, som ligger der og flyter gjennom de andre notene i alle de timene duften varer. Det er lenge.

Jeg har vært skråsikker før, men jeg tror faktisk at dette kan være en must have i stor størrelse. Kanskje. Det er så mange dufter der ute.

 

0 kommentarer til «Montale – Black aoud»

 1. Hihi, så morsomt 😀 Black Aoud er noe for seg selv, og det er faktisk noe magisk og vanedannende der .. Jeg MÅTTE ha den, men tok full flaske med Amandes Orientalen + 20 ml Black Aoud. Hm, du vet .. En dråpe varer lenge 😀 God beskrivelse!

 2. Jeg begynner å helle mot at jeg kanskje ikke vil ha så mye innblanding av «deiligheter», jeg. Amande orientales er helt nydelig, men Black slår den ned i støvlene her hos meg. Tror jeg.

  Herregud…

  😆

 3. skrekkelig fristende beskrivelse – men er skeptisk likevel iom at ingen av de andre oud-duftene fra Montale falt i smak. Men kommer jeg over den må jeg selvsagt teste den ! Kan du si noe om hvordan den er ifht Epic?

  1. Epic var jo også en roseyummi med pris som et middels husholdningsbudsjett, ja.
   Den har jeg visst en prøve på, så jeg skal sjekke hva jeg mener og føler om dette når nåværende duft (Encre noire, mmm!) har duftet fra seg 🙂

 4. Nå har jeg hatt på meg Epic siden jeg la meg i går. Herremin, den er virkelig aldeles nyydelig, men veldig forskjellig fra Black aoud.
  For min nese åpner Epic ganske kraftig og litt skarpt med røkelse mot en tørr bakgrunn av avispapir. Skarpheten mykner etterhvert og gir plass for noe urteaktig jeg (da jeg våknet kl.4 i natt) forbinder med hostesaft.
  Tok på ny forsyning i dag morges før jobb, og nå 7-8 timer seinere, flyter det en vindunderlig, myk, varm, tørr rose- og sandeltreduft omkring meg. «åååhhhh, så GODT du lukter!!» sa kollegaen nettopp da hun kom innom her.

  Konklusjon: Epic er mykere, lettere og mildere enn Black aoud, og med svært lite merkbar oud så vidt jeg kan kjenne. I alle fall i sammenligning.

  Det er da som bare at disse dråpene skal være så dyre!

  1. Jeg finner dette hos Perfumeshrine:

   The scent is firmly focused on incense with reportedly a surprising, almost mentholated lining throughout!

   Se det, der har vi hostesaften 😀

 5. Det var sørvis altså, veldig artig med denne sammenlikningen syns jeg, tusen takk! Black Aoud må def. testes v/ anledning, nydelig beskrivelse her!
  Det er nok tilstrekkelig mange dufter igjen der ute å teste for en 40-50års tid fremover, tror du ikke 🙂

 6. Det er ikke akkurat noe billigsaker vi holder på med .. Skulle tro vi var skipsredere 😀 Kan vi muligens ha vært dronninger i et tidligere liv tror du? Black Aoud er en «must have » fra Montale. Den er helt spesiell, og får alle de andre til å blekne i forhold. Ikke sikkert jeg vil bruke den veldig ofte, men det råe beistet måtte jeg ha.

  Jeg våget nesten ikke teste Epic pga prisen .. Skulle ønske jeg ikke hadde gjort det .. :mrgreen:

 7. Den kommentaren din bipbap minnet meg om at en venninne av meg sier jeg (og hun) har «champagnevaner og pilsnerinntekt» 😀
  Nese for kvalitet (!) kan det kanskje kalles ? Shoppingen begrenser seg heldigvis selv, og det kan jo bli litt trist hvis det blir så mange parfymer i skapet å velge mellom at det blir et problem…vel. Jeg tipper jeg var stillehavsprinsesse som var gift med en sultan i mitt tidligere liv 🙂

  1. Hihihi! Champagnevaner og pilsnerinntekt 😆
   Det der tør jeg ikke viderebringe til min kjære. Han er over seg av forundring over dette parfymekjøret mitt og den radaren jeg har som alltid, alltid sikter seg inn på det dyrest i butikken, enten det er oster,klær, møbler eller parfymer det er snakk om. Eller hva som helst annet for den del. Sko, for eksempel…

 8. Haha, stillehavsprinsesse som var gift med en sultan. Den var god 😆 Jeg synes forresten aldri jeg har nok parfymer i «garderoben» min. Det blir som mange andre snakker om klær: Jeg har ingenting å ha på meg. Ingenting som passer til en bestemt alledning 😆 (hvor gal går det an å bli ..)

  1. Det lurer jeg på også 😆 . Jeg driver forresten og mekker på en parfymeblogg, men vet ikke helt om jeg vil skille dem, siden jeg liker litt rotihop.

  2. «Ingenting å ha på seg» har blitt et problem her også. Hadde jo ikke det problemet for noen måneder siden, da jeg brukte mine faste dagligparfymer hver dag. Jo flere jeg får, jo større utfordring hver morgen: «Hvordan føler jeg meg i dag?»
   Forøvrig kjenner jeg meg godt igjen i champagnevaner og pilsnerinntekt…. 😉

 9. Skulle ønske jeg kjente noe av den mørke, deilige rosen og sjokoladen som andre snakker om når det gjelder Aoud-duftene til Montale. Nå har jeg testet Red, Black, White, Lime og Velvet Aoud flere ganger, og absolutt alle lukter helt identisk. Umulig å skille fra hverandre. Det eneste jeg kjenner er en grusom stank av overkloret svømmebasseng… 🙁 Blir mindre og mindre fristende for hvert nytt forsøk.

  1. Huff, stakkars deg! De roseduftene er jo bare helt herlige. Lime var imidlertid mer «meh» spør du meg. Velvet har jeg ikke forsøkt meg på.
   Vi er nå så forskjellige vi menneskene, så også på dufter. Du er kanskje en sånn en som dufter vidunderlig med iris-dufter du, da? Iris dufter en mix av salmiakk og kattepiss på meg. Yuk!

  2. Har ikke blitt spesielt fascinert av de iris-duftene jeg har prøvd hittil, men de lukter iallfall ikke kattepiss på meg 😀

  3. Den er bestilt 🙂 Og har falt for Ta’if fra Ormonde Jayne. Kommer noen rosedufter i posten snart, får se om jeg finner noe som frister!

  4. Her må jeg forresten fortelle at min kjære beskrev duften av meg sist jeg hadde på en oud-duft, slik:
   «Æh – svømmebasseng og badstu, men på en veldig ålreit måte!»

   :mrgreen:

 10. Christine:
  Takk for tilbakemelding vedr evt. deling av blogg! Det var veldig fint å høre, for jeg er i grunnen ikke typen for det rendyrkede. Rotihop er mer min stil 😆

 11. NÅ tester jeg Black Oud, fikk av Marte 🙂 For en fantastisk duft! Skjønner hva du mener med at oud er dragende 😉 En liten dråpe kjennes godt og lenge, men hvordan det er å lukte AV denne lurer jeg på – hva sier du som har mange mnd erfaring? Skal teste den ut på egnet venninne om noen dager tror jeg,
  god helg!

  1. Ganske forsiktig sillage, tror jeg, i alle fall med dabbing. Jeg hadde den på på en fest hos et vennepar i fjor, og under avskjedsklemmen utbrøt venninnen, som er sparsommelig med parfymekomplimanger; «åhhhmmmm, du lukter deilig!!!»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *