Poenget med å ha ferie – og en vurdering av hagen

Poenget med å ha ferie – og en vurdering av hagen

Å, det er så deilig å komme hjem, til sin egen seng og sitt eget kjøleskap, og en utmerket internettlinje, og en hage hvor alt er i live – og vel så det! Sånn rent bortsett fra det med å ha det hyggelig sammen på ferie og oppleve nye ting og steder, altså!  😆

Veldig mye sommervarme omtrent da vi dro på ferie, kombinert med voldsomme mengder nedbør de siste dagene før vi kom hjem, har resultert i at engangsblomstrende roser, dvs. ‘Hybrida’ (bilder nederst i posten jeg lenker til), ‘Maiden’s blush’ og ‘Coupe d’Hébé’ har gjort unna hele blomstringen på disse fjorten dagene, og jeg gikk glipp av hele stasen. Buhu!  De remonterende har også fyrt av det meste, men kommer nok igjen. Jeg er sterkt fristet til å gi en siste gjødsling nå, samtidig som jeg går over med saksa og fjerner de avblomstrede.  Det er seint for gjødsling, men….

Clematisen (‘Kardinal Wyszynski’) ved svaberget i Tungebedet, du ser den i sin fulle juliprakt til høyre i bildet her, er blitt for tung av alt vannet, og ligger for øyeblikket som en haug nede i bedet og truer med å kvele det meste rundt seg. Det må aksjoneres i dag.   ‘Etoile Violette’, som klatrer i obelisk ved siden av rosa ‘Maiden’s blush’, er blitt diger, og lener seg – smekkfull av blomster – i retning av bjørka i staudebedet. Obelisken står på halv tolv, og opprettingsforsøk vil nok herpe  den ettertrykkelig. Det er en av de fra Lidl, og kvaliteten er nok “deretter” vil jeg tro.  Cl. ‘Dr.Ruppel, evt. ‘Piiluu’ er kjempeflott. Klatrer i armeringsjernet bak hostabedet, legger på seg og holder på, nøyaktig som jeg hadde planlagt og ønsket meg. En skikkelig opptur.

07 03 09_0240

Jeg er fornøyd med tungebedet slik det ser ut her. Rosa, rosahvitt, hvitt og hot pink, pluss grei miks av grønne og grå nyanser på bladverk og variasjon i former også. Lykken står den kjekke bi  😆

Ellers er det blomsterstander over en lav sko som må kuttes. De kjedeligste Heuchera’ene mine – grønt bladverk og suverent pregløse blomsterstander, men høye og pusete stilker som er flotte i motlys (det skal den ha) –DSCF4021 setter frø som noen gale, og spireprosenten er slett ikke verst, så mottiltak er alltid nødvendig.
Jeg begynte på nedklippingen i går. Etter endt økt kunne jeg bøye meg over avisen og riste schvære mengder frø ut av håret. Haha!

Samme med Kongslys og Revebjeller. Ned med dem. De sår seg rikelig nok uansett, så begrensning må til.

I skoghagen ventet en stor overraskelse da vi kom hjem. Den tørre forsommeren fikk meg til å bekymre meg for blåbærhøsten, siden det hadde vært bra med kart, –det så ut som bærene ble små og skrumpete. Men, så dro vi jo, og så regnet det. Nå er risene smekkfulle av store, saftige bær. Mmmm, jeg tror det må bli pannekaker med rørte blåbær til kvelds i dag.

Drivhuset: jeg hadde glemt å be passerne om å gjødsle. Tomatavlingen blir deretter, antakelig. Automatvanningen har imidlertid funket fint. Jeg gikk i gang med Superba og kalksalpeter i går, og skal være så flittig jeg bare kan med det nå framover, så får vi håpe at jeg i alle fall får nok til ny omgang med marmelade av grønne tomater seinere i sommer/høst. Sukk.

En effekt av stufulle blomsterbed er at man har bra med bukettmateriale. Her er gårsdagens fangst. Den består av hvit og rosa Fløyelstjæreblomst. Ryllik i diverse rosatoner, Rudbeckia “Green wizard»’, Astrantia/Stjerneskjerm, Sommerfuglbusk, staudebrudeslør (fra Torill, –den blomstrer for første gang i år, etter planting i 2007),  Knautia macedonica og stripegress.  Jeg synes den ble fin, jeg  😀

Bukett200709

Nå må jeg se og komme meg i klærne og så i butikken for bunkring av nødvendigheter. Det var ganske tomt her da vi kom hjem, og jeg er sugen på grønnsaker og fisk, siden vi har spist langt mer kjøtt i ferien enn vi er vant med.

Så blir det hage resten av dagen. Og litt Rushdie. Og terrassesludring med min kjære fru Moder som er her på sommerbesøk.

Sola skinner!  Ha en flott dag  😀

10 kommentarer til «Poenget med å ha ferie – og en vurdering av hagen»

 1. Vi har vore på hytta med maten i kjølebag siste dagane 😉
  Kom heim i går, og det vart deilig å lage frokost med ‘kald’ mat i dag 😀
  Blir liksom ikkje den heilt iskalde melka i en kjølebag.

  Kjekt å vere på tur, men du verden kor deilig det er å komme heimatt 🙂

 2. Så deilig å komme hjem til noe som bugner da! Det er verre når man kommer hjem til det som ligger flatt eller er visnet.

  Takk for titten i bedene dine.

 3. Vilt og vakkert. Her lider alt under manglende tilsyn – fra tomater, til hage til potteplanter og stuegolv. Men vi rekker mye annet da. 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *