Øyekirurgi – skummelt og spennende og – skummelt

Øyekirurgi – skummelt og spennende og – skummelt

I dag har jeg vært til forundersøkelse hos Memira i Kr.sand for å se om laser eller øyekirurgi kan være noe for meg. Jeg er nemlig inderlig lei av å dra på de hersens brillene hele tida, og av å være hjelpeløs, feks ved lesing av etiketter osv i butikken, uten. At brillene til en hver tid er fulle av støv og fingermerker er en annen ting.
Det eneste som i grunnen er positivt med brillene mine er at de kler meg veldig godt, men det holder altså ikke.

Nuvel. Det måtte bli laser, trodde jeg.

Nå er jeg imidlertid sjekket på alle øyenenes bauger og kanter, hornhinnetykkelse (glimrende, flotte og tykke), trykk (flott trykk), øyestørrelse (!), synssvekkelse, hornhinneskjevhet og you name it. “Dommen” tilsier altså operasjon, siden laser ikke er hensiktsmessig for alderslangsynthet.

Dette kommer dermed til å skje i september:
Jeg drypper øynene med noe antibiotikastoff i en uke (tror jeg det var).
Jeg møter opp på klinikken, hvor man gir meg en Valium. Deretter dekker man hele meg unntagen de ene øyet med sånne operasjonlakenting, drypper øyet med bedøvelse, vasker øyet med jod, stikker en eller flere nåler/kniver inn i linsa i øyet og fjerner væsken inni. Hvorpå den nye, bifokale linsen settes inn der i stedet.
Så avdekkes øye nr.2 og hele meg + øye 1 dekkes til, og samme prosedyre utføres på øye 2 som på 1-ern.
Hele greia vil ta max 45 min. Tildekkingen og det der tar lengst tid sa damen i dag.

Etterpå drypper jeg øynene med betennelseshindrende “noe” i 4 uker, og så er det kontroller med jevne mellomrom i et halvt år, –eller var det mer.

Tør jeg dette, da? Jeg tror det. Vi har hatt rådsmøte i heimen og besluttet meg for at dette skal gjennomføres. I september.

Jeg vil komme til å trenge databrille fordi linsene ikke funker så godt på den klassiske pc-avstanden, mens de skal funke helt flott på nær og lengre/lang avstand.

Damen dryppet øyet mitt med sånn bedøvelse som de bruker under operasjonen da hun skulle måle trykket i øyet i dag, og etterpå satte hun en spiss  trykkmålerting helt innpå øyet. Det kjente jeg overhodet ikke.

Sånn. Nå har jeg snakket om dette. Det gjør det mindre skummelt.

17 kommentarer til «Øyekirurgi – skummelt og spennende og – skummelt»

 1. Fytti… hørtes helt for Jæ**** ut!! Men du kjenner jo ingenting, og ikke ser du hva de gjør heller. Så da er det jo bare et hopp og et lakk. Ha-ha!!
  Er laseroperert selv og kan absolutt anbefale det å slippe briller ja. Himmel så deilig!! Guri malla BÅ… lykke til!!!!!!!

 2. Oi! Dette var saker. Ny linse, faktisk. Jeg kan iallfall si at jeg ikke har angret laseren mer enn én dag (det var dag nr 3 da jeg sluttet med de sterkeste bedøvelsesdråpene etter inngrepet og det kjentes ut som at noen hadde raspet øyet med sandpapir). Og så angret jeg at jeg ikke tok meg råd til å gjøre det tidligere da. 😉 Men det å kunne se som en ørn uten briller/linser anbefales virkelig dersom risikoen ved inngrepet og prisen gjør det aktuelt.

 3. Spennende da, om du er tilstrekkelig lei av brillene så er det jo bare å kjøre på! Selv er jeg omtrent blind uten brillene mine og kunne sikkert fått fiksa det med laser men nekter, jeg stoler rett og slett ikke på at resultatet blir godt nok. Men det er laser, og jeg er ikke lei nok av briller/linser 😉

 4. Jeg har også tatt laser, og har ikke angret et sekund. Mye mer komplisert det du skal gjøre, men stup i det 🙂 Kan iallefall si noe om følelsen av å ligge der, mens de «ordner» på øynene .. Det gikk mye bedre enn jeg trodde. Helt strålende faktisk 😀

 5. Skrekk& gru. Ingen skal få skjære meg i øyet, i alle fall ikke før jeg blir så plaget med stær at jeg ikke ser… Stæroperasjoner er mer kompliserte på folk som tidligere har hatt laserkirurgi – det er særlig viktig å ta vare på de målingene som er gjort slik at de er tilgjengelige for den som skal skifte linsen senere ved stæroperasjon.
  Ikke om jeg hadde latt noen komme nær mine friske, om enn noe aldersbelastede øyne med verken kniv eller laser.
  Jeg har ingen problemer med lesebrillene, de er foreløpig absolutt nødvendige kun ved liten skrift bakpå grønne blikkbokser og sånn. Vanlig lesing, selv i Felleskatalogen – går fint.
  Men det er meg,da.
  Synes du det er verd pengene og stoler på at du ikke tilhører den lille minoriteten som får komplikasjoner, er det bare å si lykke til 🙂

 6. Måkke skremme meg slik, Hilde. Jeg har aldri hatt noen behandling på øynene før, så her er vi ved et utgangspunkt hva målinger gjelder. Kollega har fått nye linser – hun hadde stær, da-
  Jeg tror jeg skal koble inn optimisten i meg og regne med at det ikke oppstår komplikasjoner, men jeg har fått info fra Memira om at det kan/ hva som kan -skje. De juger ikke, heldigvis.

  Vanlig lesing er for lengst svært vanskelig for meg, så jeg synes det er skikkelig upraktisk.

  Hihi – jeg diskuterer og holder på, men har jo egentlig bestemt meg. )

 7. Ser lekkert ut, ikke sant?
  http://odlarmed.com/?p=2055

  Nå er jeg sikkert slem, men man har jo ingen garanti for at man ikke er den ene uheldige stakkaren som får noe slikt.
  Sa hun, som akkurat har fått operert magen, dels pga ufarlige, men irriterende/plagsomme hudsymptomer, dels av ren forfengelighet… 😉 Men jeg tenkte at det er jo begrenset hva som kan inntreffe av komplikasjoner på en slik plass, særlig når alt gjøres i lokalbedøvelse.
  Men øyet – urk…

 8. Jeg var så slem at jeg spurte etter statistikk fra klinikken jeg valgte før jeg bestemte meg. Og jeg valgte en klinikk med høyt operasjonsvolum nettopp fordi jeg tror de da også har gode rutiner.
  Og jeg gikk til kontroll hos uavhengig 3.part i tillegg til oppfølging fra klinikken. Jeg er en mistenksom faen… 😉

  De sa også at jeg burde opplyse fastlegen min om forresten operasjonen slik at den ville være journalført ved ev. øyeproblemer seinere. På grunn av noen trykk-greier.

 9. Hei.
  Jeg tok en slik synskirurgi operasjon for ca. 1 år siden. Jeg gjorde dette hos Synslaser.no. Hele prosessen var ganske så smertefri, og alt gikk greit. Det eneste som var ubehagelig var uken etter. Jeg var sykemeldt i ca. 1 uke og da lå jeg bare på sofaen med lukkede øyne hele tiden. Det som var ubehagelig var nå øyet grodde. Har du tatt operasjonen din enda?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *