Det var virkelig skikkelig vinter i Polen

Det var virkelig skikkelig vinter i Polen

 

-og all julepynt var fortsatt på plass. På alle torg og store, åpne plasser var det digre juletrær med overdimensjonert pynt på. Alt fikk henge i fred. Ingen ting knust eller herjet med.  I det hele tatt, ingen søppel i gatene. Her brukte folk søppelkassene.

Takk og pris for at jeg brukte fornuft framfor lysten til å være litt fin og stilig.  Krakow – i alle fall den delen av byen hvor vi bodde – ligger omkranset av elven Wisla,  og det var minus 18 da vi gikk vår første bysleng etter landing på tirsdag.  Opplevelsen var, mildest talt, iskald, og jeg var veldig glad for solide vintersko, lue, hansker, stort ullsjal og tykk vinterjakke.  På vei tilbake til hotellet tirsdag kveld snødde det tett i alle kuldegradene. Det var veldig skomakergateaktig og nydelig, men så kaldt!  Verste kulde de har hatt i Polen på 10 år sa de i nyhetene. Kinnene er fortsatt litt såre.

Typisk julepynt – her i taket på italiensk restaurant.

Hotellet , Alef, er vanskelig å finne i sånne hotelloversikter på nettet. Det er antakelig ikke «fint» eller «moderne» nok til det, eller tilhører kanskje ingen kjede.  Jeg er imidlertid veldig fornøyd med at jeg fant omtale av stedet hos Glamourbibliotekaren, for det var spesielt.  Hun som forteller om Alef i tråden hos Glambibl. omtaler hotellet som A4 (vi forsøkte å bestille rom i leiligheten over restauranten, som kommentator hos Glambibl. anbefalte, men det tilbudet eksisterer ikke lenger), men jeg vil ikke akkurat bruke det begrepet.

Jeg tar en rask hotellguidevariant:

 • Pris for tre netter i helt greit rom, inkl. frokost : knapt 1200 kr.
 • Rom: Mitt «enkeltrom»  hadde dobbelseng som var helt ok for min rygg, veldig romslig garderobeskap, et par lenestoler, tv (en haug polske kanaler + sky news, men hvem drar til Krakow for å se tv?)/telefon, radiator som virket!, nytt bad med dusj, hårføner, bra hylle over vasken til å sette fra seg tannbørsten og sånn.
 • Håndklær og sengetøy ble skiftet daglig, uansett – veldig uvant for oss, som er vant til å ha energisparing i tankene. Det var forresten en sånn såpedispensersak i dusjen.
 • Frokost: Ble servert i det eneste «fellesrommet» i hotellet, -den spesielt innredede restauranten  ( som en litt overlesset stue);  rundstykker, samt hvitt og mørkt brød, skinker og pateer, salater, diverse egg, marmelader, honning, smør, juice, kaffe/te. Godt og hyggelig.  Det var ingen buffet hvor vi forsynte oss, men ble dekket på til skikkelig frokostbord for oss 6, med blomster og lys.
 • Beliggenhet: Hotellet ligger 10 min gange fra gamlebyen hvor bl.a.  Mariakirken ligger, 5 min. gange fra Kazimierz – som har vært den jødiske bydelen siden middelalderen omtrent, og det er visstnok ca. 20 min å gå til Det Store Kjøpesenteret som alle ville ha oss til å besøke. Jeg sto over. Kjøpesenter har jeg evig nok av her hjemme.

Noen bilder fra restauranten på hotell Alef, som altså bar mer preg av overmøblert stue enn restaurant. Hotellet blir omtalt som «eccentric and enchanting» i turistbrosjyren jeg plukket med meg, og jeg synes vel at begrepene er dekkende  😀

 

 

 

Slik jeg oppevde Krakow, er det en by hvor man rusler. Det er mange store, flotte bygninger der, f.eks. det de omtalte som «the castle» – en fortlignende mur på en høyde, med store bygninger/kirker innenfor murene. Jeg rakk ikke oppom der, men har et par bilder av fasaden i det minste . Ja, så er det markedsplassen oppe i gamlebyen, Mariakirken, andre kirker og klosterlignende bygninger, bymuren og muséer. Det jeg lettest fester meg ved er portrom og bakgårder, slitte fasader, og ansikter.  Forholdene for fotografering var dessverre helt pyton. Siden det var så kaldt gav batteriet på kameraet mitt opp ustanselig, og derfor er utendørs fotofangst ganske dårlig.

«The castle»

 

Inne i Mariakirken

 

Jeg er ingen ihuga shopper, men jeg kunne ikke la være å legge merke til at rav er en stor greie i Krakow (kanskje i Polen som sådan?), og smykkebutikkene lå tett som hagl i gamlebyen.  Så var det flere småbutikker med ymse glasskunst, gallerier (jeg angrer veldig på det bildet jeg ikke kjøpte),  og klesbutikker hvor det var opp til 70% salg – men prisene ellers ikke var så lave at det gjorde noe.  Krakow er visstnok Polens mest «snobbete», dyreste by, og hvordan folk som bor der og har vanlige lønninger kan ha råd til å kjøpe noe i de klesbutikkene jeg så, forstår jeg ikke. Lønnsnivået er slik at det kanskje går å leie en ettroms på en lønning, men folk deler mye på leiligheter for å ha råd til å leve også.  Når det er slike økonomiske forhold syr folk klærne sine i større grad enn vi gjør her hjemme, og jeg så flere stoffbutikker som ville få sykyndige til å sikle. For et utvalg!   Det var flere småbutikker som solgte produkter som blir laget av klostrene, -mye urter og oljer og såper osv.,  hvor jeg hos Benediktinerne ervervet en krukke med rosemarmelade og en pose med drops.  I gaten Florianska i gamlebyen var det, foruten alle smykkebutikkene, også veldig mange parfymerier. I et av dem fant jeg Krakow-souveniren min:  «Un bois Vanille» fra Serge Lutens. Happyhappy som vanlig, når jeg har skaffet en ny duft    😆

 

På grunn av kulden gikk vannledningen i gata hvor hotellet ligger, i stykker en morgen. Derfor stakk jeg innom en frisør for å få vasket håret. De hadde de samme produktene som frisørene her hjemme, snakket bra engelsk, og avtalte prisen på forhånd, etter å ha intervjuet meg grundig om mine hårvaner. Vask m/hodebunnmassasje, ett eller annet produkt i håret, samt føning; 75 kroner    🙂

Mat: Vi spiste middag både på hotellet, hvor de serverer tradisjonell jødisk mat, og begeistringen i reisefølget var…ymse, på italiensk restaurant og tradisjonelt polsk.  Prisnivået er helt til å leve med, for å si det slik.  Der vi spiste trad. polsk; «Wesele/miod malina» (anbefalt i Guide Michelin i 2008), kom regningen på middag (én forrett, 6 hovedretter, 6 desserter)  med øl/god vin/dessertvin/kaffe, på 1600 kr. med tips og ekstratips.  Drar du dit må du forsøke deres «tradisjonelt polsk kjøtt med bringebærsaus og hvitløkssaus» !  Nam!!  Men, bestill bord, tror jeg nok.

Vel. Det ble svært oppsummerende, dette. Det var en rask tur også, med mye jobbing, og derfor begrenset med tid til å se seg om, men jeg har definitivt lyst til å se Krakow igjen.  For de som er interessert i Auschwitz – som vi ikke tok oss tid til – kan jeg fortelle at vi ble tilbudt tur til området i maxitaxi (halvannen-to timer med bil ut), billett, omvisning med engelsk tolk for 100 zloty (ca. 240 kr) pr. person. Taxisjåføren som gav oss tilbudet regnet med at en slik tur ville ta ca. 5 timer.

0 kommentarer til «Det var virkelig skikkelig vinter i Polen»

 1. Så fint at du delte. Jeg var en uke i Krakow i høst, og er veldig misunnelig på de jeg kjenner som skal dit nå snart. Det var veldig fint å være der i en uke uten noen planer. Vi rakk å bli litt kjent i byen, og ikke noe stress.

 2. Hm…har liksom aldri tenkt at Polen hadde noe som kunne friste, men Krakow hørtes virkelig ut som en flott by! Også så nydelig hotell da!
  Selv skal jeg til Tallinn i slutten av uka og regner med at det også blir en kald fornøyelse.

 3. Jeg hadde ingen forestilling om Polen eller Krakow før jeg leste den posten/kommentarene hos Glambibl., men må si at jeg falt for byen, og har lyst tilbake under mer vennligsinnede temperaturforhold 😀

 4. Jeg har til dags dato ennå ikke satt ben på polsk grunn, men skjønner at det må bli en endring på det snart.

  Voldsomt personlig og sjarmerende touch på hotellet, syns jeg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *