Arbeidshypotese: thuja

Arbeidshypotese: thuja

Ser man det!  Jeg skriver litt om hagen igjen. Det har seg slik at jeg egentlig har vært litt drittlei av hele hagen en stund, og kjent på en del rådløs frustrasjon fordi hagen min liksom er så lite – definert, eller hva jeg skal kalle det.  Jeg tror dermed at jeg for en ikke nærmere angitt periode framover vil jobben med grenser/avgrensninger i hagen her. Jeg blir så utrolig misunnelig hver gang jeg ser bilder av hager som har gjerder og hekker. Ja, -og så jord, da. Vi har ikke det heller, her på bruket. Det er svaberg med større og mindre groper i, og myrjord (opprinnelig) oppå der igjen.

Nederst på «plenen» har jeg et karmbed (sviller) med roser, jeg måtte få dem opp i høyden for å få dyp nok jord til dem, men de står for trangt, og det ser ikke rosehageaktig ut i det hele tatt.  Bak rosekarmen, på sidene, har jeg gjort et tafatt forsøk på å lage en geranium»hekk» på den ene siden (stort sett pratensene, som blir for overveldende andre steder) samt hjertetreet, og «eventyrblanding» som jeg har trøkka ned i plentorva uten flere dikkedarer, på den andre siden. Der overlever så langt en geranium og en anaphalis (?) triplinervis, som antakelig klarer en atomkrig.  Nuvel. Rett bak rosene er det gress, løvetann, hundekjeks, korsknapp, røsslyng, en bjørk som vokser alt for fort og en liten furu som også vokser for fort. Bak der igjen: svabergknatter, einer, furu og lyng. Herligheten avsluttes av et rustent og delvis nedtråkket gjerde mot barneskolens gruslagte lekeplass. Barna er ofte inne og henter baller, og det er ikke alltid vi er til stede for å lære dem å bruke porten i det minste. Vel, jeg prater i vei.  Du skjønner vel at dette området er et smertens barn for meg?

Her har vi kartet jeg laget over hagen i sin tid.

hage3

Det er faktisk blitt omtrent som jeg tegnet det en gang i verden, -i 2002, tror jeg det var.  «Busken»  i gruppe med Acerne ble en bambus av sorten som blir max halvannen meter, og «buskaset» jeg hadde planlagt mellom terrassetrappa og svaberget ble et karmbed som fortsetter i et hostabed. I bakkant av hostabedet har vi satt opp en armeringsjernvegg som vi tenker at «noe» kan få klatre i og bidra til en avslutning i den enden, samt skape et lite «hemmelig rom» mellom bedet og garasje-/terrasseveggen.  Området foran terrassetrappa er hellelagt, det er kommet et bed (enda et!) til høyre venstre (!) ved foten av trappa, skogsbedet er mer og mindre ferdig tilplantet, men her er det siste oversiktsbildet jeg tok fra takvinduet i andre etasje. Bildet er fra 2006, og jeg tar det med i tilfelle noen med hagedesigntalenter skulle få glimrende ideer:

oversikt2006

dscf4011

Nå tenker jeg at det må da være mulig også for meg å få en grønn avslutning av noe et sted i hagen her.  Derfor tror jeg at jeg har lyst til å plante en rekke med thujaer bak det som pt er rosebedet.  Dvs: først blir det ivrig omgang med Roundup på det verste villgresset og der der, så blir det hakking og graving, påfylling av litt masse, og så thuja. Hvor lang tid bruker thuja på å vokse seg til anstendig størrelse, tro?  Jeg ser at mange i nabolaget har thujahekker, som de nettopp har plantet, men allerede har klippet mye tilbake mange ganger. Det var det med de åra som går så fort, da    😉

Det neste jeg tenkte at jeg vil gjøre, når hekken har vokst seg litt høy, er å bringe rosebedet i sin nåværende form til opphør. I stedet vil jeg lage et bed i forkant av thujahekken, som kan gå over i det som i dag er bergbedet, som igjen skal forbindes med tungebedet.  Det jeg da får, er et langt og ganske dypt bed, som har en bakkant og en forkant!  Jeg skal hilse og si at det er noe jeg har savnet. Det er utrolig vanskelig å plante til bed som skal se brukendes ut fra minst tre sider, når man samtidig gjør tabber, som å plante sarte småttinger sammen med «voldelige» voldsomminger som sprer seg uhemmet, planter martagonliljeløk nærmest under rosebusker, som i sin tur står i fare for å bli helt skjult av en acer som blir større enn jeg trodde……  det meste blir større enn jeg trodde. Det at jeg har veldige vanskeligheter med å få søte små til å overleve har nok en sammenheng med dette.

dscf5537

Vel, altså. I det lange bedet vil jeg da ha noen roser (må nok legge på noe jord…), felter med mange av hver staude så jeg får et noe roligere uttrykk og inntrykk enn slik hagen presenterer seg nå. Det kan klatre klematis i thujaene, og jeg vil ha klematistårn her og der.  Rosa ‘Schneewittchen’ skal få stå. Den er veldig etablert gjennom mange år, og den blomstrer kjempelenge, så den vil være en pryd mot mørkt grønn bakgrunn.  De andre som står der skal enten flyttes over i andre bed, eller utover i det store nye.  Og så har jeg veldig lyst på en ‘Louise Odier’ eller tre…

dscf1688

Egentlig tror jeg at det kunne være glimrende forhold for roser i det ‘Store’ staudebedet – det første bedet jeg anla her. Det har masse sol, og når den digre bjørka som står midt i nå skal tas, blir det jo vann til stakkarne i bedet også.  Peonene som står under bjørka setter myriader med knopper hvert år, og aborterer nesten alle. Jeg tror nok det er mangel på vann som er problemet. Vel, så jeg ser altså for meg roser, peoner og noe til i det bedet.  Dette høres da flott ut?!  Jeg må ta flere oversiktsbilder til våren og sommeren, ser jeg.  Sist sommer ble det helst Skogsbedet som fikk oppmerksomhet, og det nye ved trappa.  Jeg avslutter med et bilde fra Skogsbedet, jeg. Der er det for øvrig allerede modent for revisjon. Igjen:  plantene blir digre.

hagen270608-032

18 kommentarer til «Arbeidshypotese: thuja»

 1. «…å plante sarte småttinger sammen med “voldelige” voldsomminger som sprer seg uhemmet» er noe jeg kjenner igjen, ja :-)))
  Jeg har kommet til at sånne små bør ha et eget bed – det kommer nok med tiden. Jeg skal ikke påberope meg noe designtalent -rødme- men det første som slo meg på oversiktsbildet var at å fjerne den bjørka, sannsynligvis ville gi et bedre rom. Så leste jeg etterpå at du hadde funnet ut det selv 🙂
  Om thuja er det riktige eller ikke, skal jeg ikke uttale meg om, men en tett skjerming mot lekeplassen er nok ikke dumt – også for å holde «ballhenterne» ute.

  Lykke til! Det er altid spennende med nye prosjekter 🙂

 2. Jeg syns det hørtes ut som en god løsning det. Thuja er omstridt, det er så, men jeg syns det er en grei løsning der man ønsler en tett og grønn skjerming.

  Og et flott gjensyn med min gamle skole i bakgrunnen der. 🙂

 3. Ser man det! Her skulle jeg på snartur innom for å Ønske Godt Nytt År, hvilket er gjort nå! – og så «havner jeg midt i haven! 😉 Det var riktig koselig!

  Jeg tør ikke å driste meg til noen tips her, måtte selv få (kjøpe) hjelp – og angrer ikke et sekund – selv om det foreløpig kun er på papir! – Men synes nå du har vært flink til å sette grenser jeg!

  Jeg beit meg merke i hva Anneli (min hagefe!) sa, at det pleier å være fint om en kan lage gangveier/tråkkheller/gressganger, slik at en kan gå rundt hele hagens yttergrenser! Noe som virker som en slags «ledevei» og binder delene sammen!

  Hun sa «frykt ikke» opphøyde bed – ordentlig opphøyde! De gir struktur!

  Tenkte som deg og Sigrid – det burde være noe som silte ut/innsikt fra lekeplassen! Det er vel knapt med jord der, så et godt breit belte/bed med torvblokker, med vekster som harmonert med de rundt, kunne kanskje være en tanke!

  Dette var spennende Britt Åse! Her følges med! 🙂

 4. For en hage! *hakaslepp*
  Thuja er ingen skurk, det er vel snarere at det er solgt for mange, plantet for mange over alt som gjør det litt slitsomt. Forrige naboen laget liten thuja-hekk på toppen av en mur…

  Det står tre thujaer her – mest ment til å dekke innsynet til vinduene når losjegutta har møte…

  Jeg synes de tre er veldig fine, bortsett fra at de snart sprenger seg gjennom gjerdet! Mørkegrønne, klassiske. Ikke sånn lysegrønt og pistrete med voksesjuke.

  Ville satse på et par enkeltstående thuja smaragd. De er tette og vokser ikke så fort. «Portrett av en gammel hage» snakker Madeleine von Essen mye pent om vintergrønt.

  Godt nytt år, Britt Åse! 😀

 5. Gøy å se hagen din igjen, Britt Åse!
  Tror Thuja vil kunne gjøre seg bra baki der! Ikke så mange og ikke så tett. De vokser fort – veldig fort! Og står de for tett, så ender de opp med å bli brune på sidene.
  Blir spennende å følge med på utviklingen! Og armeringsjernet på påler – den ideen har jeg allerede solgt til Geir!

  Fortsatt godt hageår!

 6. Jeg er bare dødsimponert over folk som er så strukturerte og har så god oversikt, jeg 🙂
  Jeg har problemer med sånt. Streker på et ark blir ikke til planter i mitt hode – jeg klarer bare ikke se det for meg. Jeg må gå rundt i hagen for å se ting for meg, så her er det «management by walking around» som gjelder. Men det er jo også en av favorittsyslene – rusle i hagen med kaffekopp eller vinglass og se for seg hva som kan bli…
  Lykke til med planene! Tuja er greit nok det – jeg har da selv opptil flere. Det er vel bare den uhemmede bruken av tujahekker på de mest malplasserte steder samt noen tilfeller av manglende vedlikehold som har gitt den et dårlig navn og rykte.

 7. Struktur? Hæ? Ja jeg skjønner hva du mener. Men hos meg også, er det vanskelig å ha noen form for struktur siden alt er bare et salig rot i nedoverbakke. Jeg bor i en skråning..

  Synes det så kjempefint ut allerede hos deg, jeg. Men blir spennende å se hva du finner på.

 8. Kjempesrtig å se hele hagen din, Britt Åse! Det er så moro å se hvordan andre har det i hagen sin. Thuja er en av mine favorittplanter mht. avgrensning. Jeg plantet en laaang thujahekk for et år siden, og allerede i sommer hadde den vokst ca. 20 cm. Så de vokser ikke så sakte. Min klare favoritt er ‘Smaragd’ som vokser i pyramideform. Trenger bare å klippes når den har nådd ønsket høyde.

 9. For en flott hage du har!
  Behov og ønske om struktur og innramming, skjønner jeg, selvom jeg synes nå det virker ganske så strukturert hos deg fra før da…. Thuja må jo være glimrende ned mot lekeplassen/skolegården??, og er enig med de som anbefaler Smaragd. Flott, tett, og ikke så pistrete som andre sorter (feks Brabant)1,5 meter i mellom blir i løpet av noen få år tett. Ihvertfall ble det slik her. Jeg er veldig glad for Smaragdhekken min. Aberet er at den toppes en halvmeter hvert år for å ikke bli for høy. Den vokser veldig bra, ja.

 10. Tusen takk for alle de vakre ord 😀
  Det blir nok Smaragd om det blir, -vi skal ikke ha noen pistrefarge her. Dessuten er det ikke såå mange planter vi skal ha, og derfor kan vi kanskje til og med koste på oss litt større «utgangsplanter».
  Christine: jo, her er nokså strukturert. Problemet er at jeg nok kunne ha tenkt meg mer struktur i avgrensningen, slik at det inni kunne vært mer løst i kantene, om du skjønner.
  Det Harryford sier om sti langs utkanten er besnærende, men ikke så gjennomførbart her. Jeg har imidlertid laget en sti fra det nye bedet ved trappa, langs/under terrassen og bort til skogholtet sør for huset hvor vi har laget oss en grovkompost, og det er veldig tilfredsstillende å gå fra komposten mot hagen, -et helt nytt perspektiv! Dit går jeg av og til og bare står og ser. Det er deilig.

 11. Dere hagemennesker. Dere lager dere arbeid 😆
  Det er utrolig mye lettere med en stor terrasse med en del kasser med ulike planter i. Det ønsker jeg meg 🙂

 12. Hagen min kom vel egentlig ferdig strukturert – så jeg kan konsentrere meg om å rote det til 😀 – her er ferdigvokst hekk mot naboen, lang, rett oppkjørsel med oppmurt kant – og mot skogen er det ikke farlig med struktur og avgrensing – der foretrekker jeg myk overgang. Har selv revet gjerdet og plantet roser langs hele tomtegrensa mot øst og nord.
  For øvrig hersker kaos – og sånn blir det nok heretter også.
  Men jeg tror jeg skjønner hva du mener. Det er fint å ramme inn litt.

 13. Jeg er glad i Thuja – men … er du sikker på at det du vil ha skal se ensartet ut? Hva med en blanding av ulike thuja/einer/sypresser ? Jeg ser for meg ulike grønnfarger og ulike strukturer som et bedre bakteppe/overgang enn en hel-lik-grønn vegg.
  Jeg har selv plantet 20 meter thuja og er fornøyd med det, men da var det nettopp støvskjerm/torneroseeffekten jeg var ute etter…

  Lager du en vegg definerer du en grense – lager du et «buskas» (shrubbery aka Monty Phyton) så kan du liksom visuelt «sniklåne» av det som er utenfor hagen også… Si ifra om jeg forklarer klossete – jeg har en viss følelse av det nå…

 14. Jeg tror jeg skjønner hva du mener, men det er ikke så lange biten jeg skal beplante. Det er ikke helt nede ved gjerdet jeg mener, kun enden av «plenen» – altså avgrensning mot knatter, knøs og lyng. Jeg innbiller meg at det blir best med noe ensartet på så liten plass, men skal ha tanken din i tankene 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *