Førjulsprektig. I dag: peppernøtter

Førjulsprektig. I dag: peppernøtter

Peppernøtt2

Litt varierende størrelse, og noen ble vel noget i overkant stekt, men de er ordentlig gode. Oppskriften fant jeg inne hos Sifoladen, og jeg gjengir den likegodt her, så har jeg den til neste år her hos meg selv.  Antallet blir som Sif antyder, kanskje noen fler. Jeg kom ut av tellingen.  Jeg brukte vanlig mørk sirup, og natron i stedet for potaske, men ellers gjorde jeg nøyaktig som angitt i oppskriften.  De smaker aromatisk og krydret, med en ganske tydelig pepperstyrke, og er ikke for søte. Jeg vil bokføre dette som suksess.

Pebernødder
En million styks (ok, knap 300)

250 gram smør
50 gram honning
100 gram mørk rørsukkersirup
100 gram rørsukker
1½ tsk potaske + 2 spsk vand
1 dl fløde
½ kg hvedemel
2 tsk stødt kanel
1 tsk hvid peber
1 tsk stødt ingefær
3/4 tsk allehånde
½ tsk muskatnød
½ tsk kardemomme

Smørret røres lyst og luftigt med honning, sukker, sirup og krydderier. Potasken opløses i vandet og røres i sammen med fløden. Tilsæt til sidst melet og saml dejen til en fast klump. Den rulles ud i fingertykke stænger, der skæres til pebernødder ca på str med en hasselnød. Tril dem til kugler og sæt dem på bageplader. Der kan være 100 på en bageplade, medmindre du har en bette ovn. Pebernødderne bages 8-13 minutter ved 200 grader og køler af på en rist. De er bløde når de kommer ud, men bliver sprøde når de køler af. Pas på de ikke bliver FOR brune, det går hurtigt i de sidste minutter af bagetiden, så hold godt øje.
Gemmes i en lufttæt kagedåse et par uger, hvis du kan holde dig fra dem så længe.

Peppernøtt1

Nå er det plutselig blitt hvitt på bakken ute. Så passende 😀

One thought on “Førjulsprektig. I dag: peppernøtter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *