Grillet filet av lysing med dampet sommerkål og nye poteter.

Grillet filet av lysing med dampet sommerkål og nye poteter.

Da jeg kom hjem i går hadde svigerfar vært her med lysingfileter som en han kjenner hadde kommet med.

Lysing…  jeg kan ikke si jeg har hørt noe særlig om denne fisken før, og jeg finner svært lite i form av oppskrifter,  men her har du litt fakta om fisken.

I dag tok jeg den ut av fryseren, og tinte den langsomt i mikro-en. Lysingen er fast og litt kompakt i kjøttet, og kjøttet er svakt rosa/beige/hvitt på farge.

Jeg tilberedte den slik:

Jeg vendte fiskestykkene i en marinade av friskpresset sitron, olivenolje, revet løk, litt fiskekrydder fra boks, noen støtte pepperkorn og litt salt, og lot ligge en liten stund.

Så stekte jeg fisken på jernplate på grillen (griddle, kaller engelskmennene det).

Tilbehøret ble dampet ny kål, samt nypoteter som jeg kokte halvferdig og deretter la på grillen til de var ferdige. Vennligst se bort fra at de ble litt vel ferdige…  Til saus brukte vi lettrømme med friskhakket bladpersille og gressløk, samt et par klyper av urtesaltet, som for  øvrig fortsatt står til tørking i stekeovnen.

DSC_0020 DSC_0021
DSC_0023 DSC_0024

 

Fisken er veldig god. Vi fikk hummer, breiflabb, kylling(konsistens) – assosiasjoner. Saftig og god i kjøttet.

Får du tilbud om lysing, så slå til!

0 kommentarer til «Grillet filet av lysing med dampet sommerkål og nye poteter.»

 1. Heldige deg. 😀 Lysing er utrolig godt. Det er en delikatesse i mange land (og prises deretter) og det er fullt forståelig. Lite brukt i Norge, men virkelig en herlig fisk. Får den fra tid til annen, men det er en temmelig sjelden gjest, i alle fall her langs sørlandskysten. Det er nesten med andakt jeg spiser lysing. Fikk noen sist høst, men neppe mer enn fire-fem årlig tenker jeg.

  Assosiasjonen til breiflabb deler jeg (men ikke til hummer for det kan jeg ikke fordra :lol:).

  1. Tenkte det nok, at vi var heldige, ja.
   Vi har nå sagt fra om at vi mer enn gjerne befrir fiskeren for all den lysing han måtte ta 😆
   Det kan jo få konsekvenser…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *