Året 2014 i dufter

Året 2014 i dufter

Det er ikke for tidlig å oppsummere fjorårets duftvalg nå, – det er tross alt mai… hahaha!

Jojo, men selv om det er litt seint, så synes jeg at det er gøy å kunne gå tilbake og se litt sånn oppsummeringsmessig på hvilke dufter som fikk komme ut av skapet, hvilke som ble brukt mest, og hvilke »hus» som har vært mest populære.  I 2013 gikk det slik.

Hver eneste dag (nesten) noterer jeg dagens duft på en Twitter-konto jeg har reservert til denne bruken, og så registrerer jeg i tillegg i en parfymedatabase som heter Parfumo (.net)  Både Twitter og Parfumo har sine begrensninger når det gjelder analyse av registreringene, så der er man overlatt til manuell telling eller regneark. Det siste har jeg liksom aldri kommet til.  Det kan jo være litt koselig å sitter her og tukle litt også.

Til saken.  Jeg har tatt for meg måned for måned og kåret de jeg har brukt mest og nest mest som månedsvinnere, og så har jeg sjekket hus også måned for måned. Testing av småprøver er ikke tatt med.

Januar

Givenchy III fra Givenchy og Daim blond fra Serge Lutens var mest i vinden denne måneden.  Mest brukte hus: Serge Lutens.  Totalt antall dufter brukt: 21.

Givenchy III er en floral chypre, med sitrus, blomster og amber. Den får sin særlige karakter fra tagetes, som er den noten som får mitt hjerte til å smelte.

Daim blond er også regnet som en floral chypre, men den er veldig ulik den forrige. Daim blond har noter av krydder, lær, aprikos, hagtorn og iris, og er nesten umulig å beskrive. Noen ganger dufter den superdyre skinnhansker, noen ganger plastilina og noen ganger fruktig blomstrende.

jan14

 

Februar

Midnight poison fra Chr.Dior og Passage d’Enfer fra L’Artisan Parfumeur var mest populære. Mest brukte hus: L’Artisan parfumeur. Totalt antall dufter brukt: 15.

Midnight poison er en orientalsk, trepreget duft (oriental woody), med sitrus, rose, patsjuli, amber og vanilje i notene. Den har noe kamferaktig ved seg som jeg elsker.

Passage d’Enfer er også en orientalsk, trepreget duft (oriental woody),  som inneholder lilje, røkelse, musk og trenoter. Den dufter av våt stein og lett lilje/  røkelse. Dette er en av duftene jeg bruker og bruker og bruker, og som alltid gir tilfredsstillelse til sansene de dagene man ikke vet hva man skal gå med, eller de dagene hvor det er bare Passage som duger.

Feb14

 

Mars

Passage d’Enfer og Seville a l’Aube, begge fra L’Artisan parfumeur var vinnerne i mars.  Mest brukte hus: L’Artisan parfumeur. Totalt antall dufter brukt: 15.

Seville a l’Aube er en orientalsk-floral (oriental floral/floriental) duft som skal gjenskape en stemning av natt i Sevilla, hvor du står under et blomstrende appelsintre, med nesa i den lavendelduftende halsgropa til den du står nær, og betrakter et katolsk opptog med svingende røkelseskar. Det er honning, det er appelsinblomst, det er lavendel og olivenblomst, og det er helt fantastisk. Fungerer like godt på kaldeste vinteren som om sommeren.

mars14

 

April

L’Instant edp fra Guerlain, Tubereuse criminelle fra Serge Lutens og Nu edp fra Yves Saint Laurent ble mest brukt i april. Mest brukte hus:  Serge Lutens.  Totalt antall dufter brukt: 13

L’Instant edp er en nydelig,  relativt kompleks orientalsk-floral duft, med sitrus og eple, flere blomsternoter (iris, jasmin, ylang-ylang og magnolia) og med bl.a. musk, amber, honning og vanilje i bunnotene. Dette er en av hjørnestolpene i samlingen. Den har dybde og personlighet, er nydelig satt sammen, og fungerer nesten alltid til få meg til å føle meg selvsikker og feminin.

Tubereuse criminelle er en floral duft, som er bygget opp omkring den bedøvende sterktduftende blomsten tuberose (har ingen ting med rose å gjøre), appelsinblomst, jasmin og krydder (muskatnøtt, nellikspiker, vanilje) balsamisk tre og musk. Duften er helt fantastisk, og perfekt til de dagene man kjenner at man føler seg sterk og klar og ikke til å pille på noen steder.  Brochmann har beskrevet den slik: «De første ti minuttene er som å bli slått gjentatte ganger med en skiftenøkkel dyppet i mentol. Holder du ut julinga vil du imidlertid bli belønnet med å få hvile hodet i et fang av myke blomster.»  – og det er så sant som det er sagt !

Nu edp er en krydret oriental (oriental spicy) med noter av sitrus, kardemomme, orkide, jasmin, pepper, røkelse, treverk og musk. Den er varm, deilig, nydelig. Hadde jeg hatt silkekjole og pels hadde Nu vært et aktuelt valg, om du skjønner.

april14

 

Mai

En av de to månedene (den andre er oktober) hvor jeg har vært »all over the place» og ikke kunnet samle meg noe særlig om noe som helst.  Jeg kan ramse opp de jeg har vært mest innom i denne måneden; Cristalle eau verte fra Chanel, Iris nobile edp fra Acqua di Parma, Extravagance de Amarige fra Givenchy, Passage d’Enfer, Bal a Versailles fra Jean Desprez, Brasil dream fra Estee Lauder.  Totalt antall dufter brukt: 26.

Cristalle eau verte er en sitrusfrisk,  grønn floral, med sitron, bergamott, appelsinblomst og diverse andre blomster, som feks iris, og musk. Dette er en veldig fin sommerduft, som oppleves forfriskende, men ikke skarp.

Iris nobile edp er en floral woody musk, med vekt på iris. Den inneholder også andre blomster, og sitrus, men sitrusen er lavmælt her.  Det er oakmoss (bleiktjafs) og patsjuli i bunnotene, noe som gir den et preg av chypre. Iris nobile er en seriøs, vakker duft som passer til pels og luksuriøse omgivelser, men den kan funke fint en tirsdag på jobb også.

Extravagance de Amarige er er grønn floral duft. Den inneholder noter av nesle, rosa pepper, iris, tagetes, ringblomst, jordbær, cedertre, blåregn osv. Den er søt og herbal, med et lite »bitt» som redder den fra kjedsomheten. Det er sjelden jeg plukker den fram, og det skyldes nok at den mangler litt av den retningen/personligheten jeg finner hos mange av yndlingene. Men, bevares….

Bal a Versailles er en oriental, med et utall ingredienser. Den oppleves krydderblomstrende til å begynne med, og tørker ned til et inntrykk av feminin, innestengt støvethet, som innsiden av en godt brukt dameveske. Minner om Miller Harris’ L’air de rien.

Brasil dream er en sommerduft. Fruity floral, som de kalles. Det er ananas, guava, appelsin, sitron, bergamott, kokos, jasmin, litt treverk. Hele fruktbollen med en tropisk blomsterkvast ved siden av. Deilig etter dusjen mot slutten av en skikkelig varm sommerdag (eller om vinteren, om man vil spraye litt, lukke øynene og drømme om sommer).

mai14

 

Juni

Guerlain Terracotta de parfum fra Guerlain og DKNY Women fra Donna Karan New York var denne månedens mest brukte. Mest brukte hus var Guerlain.  Totalt antall dufter brukt: 15.

Terracotta er en sommerlig floral med noter som minner om solkrem. Tropiske, hvite blomster, kokos, vanilje og sitrus. Perfekt finværs sommerduft. Ferie på flaske.

DKNY Women er en floral fruity, men veldig ulik alle andre jeg har snust på fra denne kategorien. Den dufter tomatblader, våt betong, frisk sitrus, nyvasket, vår, sommer. En storfavoritt, som jeg tror jeg alltid må ha i skapet.

juni14

 

Juli

Honour woman fra Amouage og Chanel no.19 fra Chanel var månedens vinnere. Mest brukte hus var Amouage. Totalt antall dufter brukt: 10

Honour woman er en av de store elsklingene som jeg er veldig glad for å ha i samlingen.  Den er en oriental floral, med noter av pepper, koriander, rabarbra, hvite blomster, nellikblomst, røkelse, lær, amber.  Den er på samme tid tett og lett i uttrykket. Balanserer perfekt mellom søt og syrlig og har dybde og sjel i all sin enkelhet. Amouage tuller ikke med råvarene, og det merkes! Liker du fruktige blomsterdufter med dybde og sjel, så prøv denne, – den er ren bliss!

No.19 edp er en klassisk, grønn floral, som dufter av eleganse og fordums kvalitet. Det er lukten av kraftig »grønt» blandet med sitrus, blomster og mose/treverk som bare Chanel kan gjøre det. Den er også en må-ha i samlingen, og jeg er veldig glad for at jeg har en utgave som fremdeles står for noe. Den nyeste reformuleringen har dessverre tatt Chanel ut av no.19.

juli14

 

August

Amaranthine fra Penhaligon’s, Chanel no.19 edp og La Chasse aux Papillons fra L’Artisan parfumeur var månedens vinnere, og de tre husene delte førsteplassen. Totalt antall dufter brukt: 14.

Amaranthine er en oriental floral. Varm, grønn, krydret, søt på en nydelig måte. Den har noter av kardemomme, nellikspiker, koriander, sandeltre, freesia, nellikblomst, tonkabønne, rose, vanilje, melk… Myk, men med substans, innsmigrende, nydelig. Deiliglekker.

La Chasse aux Papillons (sommerfugljakt) er en floral, med noter av hvite blomster (tuberose, jasmin, appelsinblomst) og lindeblomst. De hvite blomstene brukt her, som ellers kan være temmelig overveldende og indoliske/animalske, er her myke, lette og lyse. Den er ren, skjær sommerlykke. Ingen mørke skygger noe sted. Nydelig.

aug14

 

September

Tre vinnere igjen. Passage d’Enfer fra L’Artisan parfumeur, De profundis fra Serge Lutens og Carnation fra Mona di Orio.  Mest brukte hus var L’Artisan parfumeur. Totalt antall dufter brukt: 17

De profundis er etter min mening et rent mesterverk. Det er en kald floral, som gir samme inntrykk som når du kommer inn på en blomsterbutikk (særlig kjølerommet)  når krysantemene er i sesong. Kjølig, krydret, litt alvorlig duft, som likevel legger seg som balsam på sjela. Noter: grønne noter, fiol, jord, krysantemum, røkelse, plommetre.  Fargen er helt riktig til duften. Jeg fikk kjøpt en brukt »bell jar» fra en annen parfymeinteressert, og det er jeg utrolig glad for. De er ellers voldsomt dyre, disse flaskene.

Carnation er en orential floral med noter av nellikblomst, pelargonium, sitrus, treverk, nellikspiker, sitrus, fiol og hvite blomster. Den er vanskelig å beskrive – men den dufter av »parfyme» på en interessant, krydret, varm måte. Elsker den!

sept14

 

Oktober

Den andre av de to månedene hvor jeg vinglet fra blomst til blomst. Vinner var Carnation fra Mona di Orio, og så var jeg innom Nu edp, Louanges profanes fra Parfumerie Generale, Ancient recins (parfymert kroppsolje) og Amaranthine.  Totalt antall dufter brukt: 17.

Louanges profanes er nok en oriental floral. Den er inntrengende treverk- og balsamduftende av lilje, røkelse, kvae, hagtorn og neroli. Den er lun og varm og koselig, som et velbrukt ullteppe.

okt14

 

November

Fransk klassikermåned. Mest brukt var No.5 edp fra Chanel, og Rive Gauche fra Yves Saint Laurent. Mest brukte hus: Chanel.  Totalt antall dufter brukt:  17.

Chanel no.5 edp (første gang lansert i 1921) trenger vel knapt presentasjon, men den dufter fordums eleganse uten et øyeblikk å bli irrelevant og utdatert.  Den hører inn under gruppen florale aldehyd-dufter, og er preget av sitrus og aldehyder i toppnotene, fulgt av rose, liljekonvall, iris (blomster og rot) og jasmin. I bunnotene finner vi bl.a. sandeltre, bleiktjafs, vanilje, amber og patsjuli. Denne duften er så velbalansert og dyktig blandet, og med gode råvarer, at det liksom ikke er noen ting som stikker seg ut, den er bare deilig og elegant fra første dråpe til de siste duftmolekylene løfter seg fra huden atskillige timer seinere. Det er ikke alltid jeg føler meg i humør til å bruke denne, men innimellom er den bare helt perfekt, og da er det vanskelig å velge noe annet.

Rive Gauche er også en floral aldehyd-duft, også en berømt klassiker, men denne ble skapt på 1970-tallet. Notesammensetningen er kompleks og rik, men det som stikker seg ut i duftbildet er rose, fersken, kaprifol, og en drydown som er  preget av chypre-lignende fornemmelser, som antakelig skriver seg fra bleiktjafs – men også sandeltre, vanilje og amber gjør seg gjeldende. Jeg har samme forhold til denne som til no.5; bruker den relativt sjelden, men blir helt blåst av banen over kvalitet og nytelse hver gang jeg plukker den fram.

nav14

 

Desember

I denne måneden kjøpte jeg på impuls Paestum Rose fra Eau d’Italie og det satte sitt preg. De øvrige som kom høyt opp på listen var L’Heure bleue edp og Vol de nuit i parfum fra Guerlain. Totalt antall dufter brukt: 14

Paestum rose er en floral woody musk-duft, som består av  rose, omgitt av pepper, koriander, artemisia (malurt), røkelse, myrra, treverk, osmanthus, papyrus og musk. Det er myk rose, gjort bare nesten »stikkete» av pepper og bitter artemisia, og rosen ligger på et bord av kostbart treverk. Duften er fantastisk behagelig samtidig som den er spennende og gir lyst til å utforske mer og mer. Det er nesten så man vil gnage av seg armen. Vanedannende, og jeg har måttet sette den bort av og til for at andre dufter også skal få komme til.

L’Heure bleue, en oriental floral av de store. Duften er stillferdig, litt melankolsk, velkomponert, vakker. Tidløs og elegant, og den slipper deg ikke til hvilken som helst dag, selv om den fint kan brukes på hverdager. Den åpner med krydret/søt anis og bergamott, går over i myke, pudrete noter av  rose, nellik, nellikspiker, tuberose, fiol og neroli. Basen består av vanilje, tonkabønne, iris og benzoin.  Av og til brukt som soveparfyme.

Vol de nuit er en såkalt »woody» parfyme.  Den åpner mykt, grønt og friskt med sitruser og påskeliljer, glir over i noter av nellik, rose, påskelilje, iris, fiol og vanilje, og støttes av og avsluttes med krydder, sandeltre, musk, orrisrot og  bleiktjafs.  Hele komposisjonen vandrer fram og tilbake mellom det friske og det myke,  treverk og lette blomsternoter.  Vidunderlig duft!  Flakongen må nevnes her;  Duften, som ble skapt i 1933, er kalt opp etter Antoine Saint Exuperys andre roman ‘Night flight, en fantasieggende historie om kjærlighet og romantikk i flyhistoriens første år, og flakongen har et relieff som skal assosiere til en flypropell i bevegelse.

des14

 

Seierspallen

Pallen14

 

 

 

 

 

3 kommentarer til «Året 2014 i dufter»

  1. Hands down a beauty av en post! 🙂 Lekre bilder, nydelige beskrivelser 😀 Lovely!
    Ser flere vakre mesterverk her, som også har en hjertesten her i hylla.

    Oj, jeg ante ikke at No.19 har tapt seg sånn, glad jeg har greit igjen der.

    Passage d’enfer har gått meg hus forbi, høres lekker ut for de dagene man ikke vet hva. Røkelse og lilje høres intriguing ut akkurat nå her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *