Urtesalt 2014-utgaven

Urtesalt 2014-utgaven

Ferdig urtesalt red

Jeg er snart tom for urtesalt, som jeg sist lagde et batch av i 2009. Nesten ikke til å tro at det er så lenge siden. Sist lagde jeg mye! Jeg hadde nok til å gi bort i lange baner, og har brukt rikelig selv, men nå er det altså nesten tomt.

Også denne gangen fulgte jeg Gundas råd om mengder, men tok togangen i stedet for firegangen som sist.

Jeg lagde oppskriftsmengden to ganger, og det var håndterbart og greit for foodprocessoren min, som ikke er så stor.

Til hver omgang brukte jeg:

1/2 løk
1/2 paprika (løk og paprika til sammen ca 150 g)
2 røde chili
4-5 limeblader
Ca 150 g til sammen av:
Flatbladpersille, forvokste persillestilker fra kjøkkenhagen, bladverk fra stilksellerien, løpstikke, timian, bjørnerot og salvie.
300 g grovsalt (bruk det billige havsaltet du får kjøpt i 5 kg sekk. Maldon hører ikke hjemme i denne oppskriften!)

Først kjørte jeg alle urtene, løk, chili, paprika og limeblader til jeg hadde en nokså findelt masse. Så tilsatte jeg saltet, og kjørte maskinen til jeg hadde en jevn, grønn grøt.

Grøten fordelte jeg i et jevnt lag på bakepapir på bakeplate, og satte i ovnen på varmluft på 50 grader.  Der skal det stå og tørke i minimum et døgn, til det ser ut som grønt knekkebrød, omtrent.  Min erfaring er at det er lurt å rote litt i overflaten innimellom, ellers er det akkurat som det øverste, tørre laget isolerer for tørking lenger nedi massen.

Når det er helt tørt knuses det i morter, med tresleiv eller i foodprocessoren, og fylles på glass.

Som du ser, – det er enkelt og greit å lage sitt eget urtesalt, og når du dyrker urtene selv har du full kontroll med hva som er i saltet ditt. Ingen hemmelige og mystiske ingredienser å være redd for her, bortsett fra det med at man skal være forsiktig med salt, da.

Ettertanke-tips: fjern de stiveste stilkene av feks timian før du kjører urtene i prosessoren. Det viser seg at det ble en del stilkeplukking da jeg skulle fylle i glass. Det kan altså unngås.

4 kommentarer til «Urtesalt 2014-utgaven»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *