Hvordan strikke sokker med tåa først!

Hvordan strikke sokker med tåa først!

 

Nå har jeg skrytt så lenge av sokkene mine på Facebook, at det har begynt å dukke opp ønsker om oppskrift på norsk.  Det er ikke vanskelig å »strikke på engelsk», men jeg skal da ikke gjøre meg kostbar hvis noe tror jeg kan forklare dette her, så dermed går jeg i gang   🙂    Jeg baserer denne beskrivelsen på en oppskrift jeg har funnet i boka ‘Socks from the toe up’ av Wendy D Johnsen. Jeg anbefaler boka på det varmeste. Den er å få på Amazon, både som ebok (Kindle) og i ordinært format.  Våger man seg på å strikke på engelsk åpner det seg en enorm verden av muligheter og inspirasjon der ute på internettet – man kan nesten ikke tro det er mulig! Men, det er det.

Vel, nå skal jeg gå i gang med dette.  Jeg har gjort et par forsøk på å lage mine egne instruksjonsvideoer om et par av teknikkene, men det ble virkelig ikke bra, så derfor legger jeg inn lenker til noen meget gode instruksjonsvideoer som ligger på YouTube.  De snakker engelsk på disse videoene, men dere forstår det helt sikkert, og bildene er kjempegode.

Vi begynner med en enkel engelsk/norsk strikkeordliste, som kan vise seg nyttig. Ikke alle i lista brukes på sokken her, men jeg tar dem med så du har dem til en annen gang.

Cast on (CO) Legg opp
Bind off  (BO) Fell av
Knit stitch  (K) Rettmaske
Purl stitch   (P) Vrangmaske
Garter stitch Rillestrikk (rettstrikk på begge sider av arb.)
Stockinette stitch Glattstrikk (rettstrikk på rettside, vrangstrikk på vrangside).
Wrong side  (WS) Vrangside / bakside.
Right side    (RS) Rettside / forside.
Yarn over (YO) Kast
Needle / knitting needle Strikkepinne
Hook Heklekrok
Tapestry needle Brodernål (stoppenål går også 😉  )
SSK (slip, slip, knit) Ta av en maske som om du ville strikke den (altså »slip» fra venstre til høyre pinne). Ta av neste maske på samme vis. Sett de to maskene direkte inn på venstre pinne igjen, og strikk de to maskene vridd sammen, altså gjennom baksiden av maskeløkken.Den norske beskrivelsen er så omstendelig at jeg har gått over til bare å bruke betegnelsen ssk.Instruksjonsvideo:http://www.youtube.com/watch?v=i-yPEcWb2xY

 

Den første teknikken du skal lære, er den såkalte »Judy’s magic cast on», hvor du samtidig lærer å strikke med »The magic loop»  (det er mye magi i strikking, visst  😉  ), altså med en lang rundpinne i stedet for fem korte strømpepinner.

Her er lenke til instruksjonsvideo.

Du trenger en lang rundpinne, helst mer enn 80 cm lang, og et garn du liker og som vil tåle litt bruk.

Jeg bruker typisk pinne str 3,5 mm, og garn tilpasset pinnetykkelsen. Det er et bra utvalg av »sokkegarn» i de fleste garnbutikker, og utbudet på nettet er fantastisk! 🙂

Om størrelse:
Jeg har litt bred fot, og bruker str. 39/40 i sko. Med pinnetykkelsen/garnet jeg bruker trenger jeg 56 masker (str.L) rundt foten hvis sokken skal bli passe.  Jeg setter maskeantall for størrelse S/M/L  der det er aktuelt i beskrivelsen nedenfor.

 Tå:

Legg opp 24 masker med teknikken »Judy’s magic cast on», altså 12 på hver av »rundpinnepinnene».  Damen på videoen har satt et merke på pinnen som er nederst. Det gjorde jeg til å begynne med, men har ikke helt skjønt vitsen. Det er sikkert lurt å gjøre det de første gangene, til du merker hvor god kontroll du har på pinnene.

Som du ser i videoen; Første omgang etter opplegg strikker du de første 12 maskene med vanlig rettstrikk, og de neste 12 strikker du vridd, altså fra baksiden av masken. Den første omgangen strikker du altså uten å øke.

Du øker deretter en maske i begynnelsen og slutten av hver side/»pinne», annenhver runde, til du har ønsket antall masker (48/52/56). Det økes altså 4 masker i alt på en økerunde.  Du kan øke på måten damen i videoen gjør, eller lage en ny maske i mellomrommet mellom første og andre (resp. nest siste og siste) maske på pinnen.

Når du er ferdig med tåa tar du stilling til om du vil ha noen form for mønster på sokken. Mønsteret strikkes i så fall på overfot og ankelskaft, mens såle og hæl strikkes glattstrikk.  Vi kaller overfot-delen for pinne 1 og såle-delen for pinne 2.

Nå strikker du uten å øke/felle til foten er så lang at den treffer punktet hvor ankelen treffer foten, om du skjønner.  Det er viktig at lengden ikke blir for kort, ikke for lang heller, selvsagt, men det er ubehagelig med sokker som klemmer tær.

Nå begynner vi på kilen.

Strikk pinne 1.  På pinne 2, strikk 1 maske, lag en maske (vri den, så det ikke blir hull – se video). Strikk til siste maske, lag en maske (husk å vri den), strikk siste maske.

Strikk en runde uten økning.

Strikk en runde til med økning på pinne 2.

Gjenta pinne 1 og 2 til du har 40/44/48 masker på pinne 2.

Strikk pinne 1.

Hælfelling

Nå skal du strikke hæl. Dette foregår ved å strikke pinne 2 fram og tilbake, mens pinne 1 blir stående på vent så lenge. Her vil du særlig se nytten av å ha en laang rundpinne.

Rad 1. Strikk 23/25/27 rettmasker, ssk, strikk 1, snu.

Rad 2. Ta en maske løst av som om du skulle vrangstrikke den, strikk 7 vrangmasker, strikk 2 vrangt sammen, 1 vrang. Snu.

Rad 3. Ta en maske løst av som om du skulle rettstrikke den, strikk 8 rette, ssk, 1 rett, snu.

Rad 4. En maske løst, vrangt av, 9 vrange, 2 vrangt sammen, 1 vrang. Snu.

Rad 5. En maske løst, rett av, 10 rette, ssk, 1 rett. Snu

Rad 6. En maske løst, vrangt av, 11 vrange, 2 vrangt sammen, 1 vrang. Snu
Sånn fortsetter du til du har står igjen med 24/26/28 masker på pinne 2.

Nå fortsetter du med å strikke begge pinnene til du synes at høyden på sokken er passe. Husk å begynne et evt mønster på samme sted på pinne 2 som der du er i mønsteret på pinne 1.
Strikk vrangbord 2 r 2 vr i 2,5 cm.  Fell av med en teknikk som sikrer en elastisk kant. Jeg bruker en teknikk med det klingende navnet »Jeny’s surprisingly stretchy bind off». Video som viser teknikken.  Den kan virke litt styrete første gang, men jeg lover – dette er fellingen sin!   Fest tråd i tå og vrangbord.  Ferdig!

Hælfellingen som er beskrevet her skaper en sokk som kan være litt »stram» å få på seg (men ikke plagsomt stram så lenge omkretsen på sokken ellers ikke er for liten for foten din).  Til gjengjeld sitter sokken veldig godt og pent på foten.

Happy knitting!  – som de sier, damene på strikkevideoene.  Spør hvis du lurer på noe!

 

8 kommentarer til «Hvordan strikke sokker med tåa først!»

 1. Du,supert, tusen takk for engelsk oversettelse, tå-sokk eller ei! Jeg reiser mye men kjøper ikke de fine oppskriftene jeg kommer over fordi jeg ikke «kan strikke på engelsk» (er veldig ny på strikking.)

  Tok en print av denne som jeg kan legge i strikkeboksen min 🙂

  Takk!

  1. Så kjekt! Nå ble jeg glad 😀 Å lære å strikke på engelsk er noe av det beste jeg har gjort for håndarbeids-meg, og jeg håper du »tar steget», du også!

  1. Dette var det fint at du spurte om, Ingrid, for jeg har lurt på akkurat det samme. Jeg tror ikke vi er aleine om å undres, så jeg har laget prøvelapp og blogginnlegg, og du finner svaret mitt der. Takk for dulten i ryggen!

 2. Heisann 🙂
  Takk for at du deler, denne er morsom å strikke for en nybegynner på sokker 🙂
  Et lite spørsmål, på helfelling, er det punkt 5 og 6 man skal gjernta til man har 24/26/28 masker igjen før vrangbord ?
  Klem Line

  1. Så fint at noen har nytte av dette! Nå ble jeg glad 😀

   Til spørsmålet ditt.
   Ja, på sett og vis. På pinne 7 vil du ha 12 masker mellom den løse rett av og ssk/1 i andre enden av pinnen. På pinne 8 vil du ha 13 masker mellom 1 m løst, vrangt av og 2 vf sammen/1 vr. Osv – altså en maske mer ren rettstrikk mellom felle-linja, til du ikke har flere masker igjen på på pinne 2. Når dette er gjort begynner du på ankelskaftet og strikker så langt du vil på det før du avslutter med vrangbord.

   Ble dette klarere?

 3. Tusen takk for svar, det gikk opp et lys for meg nå 😉 tenk din oppskrift ga meg mitt første par med hjemmestrikkede sokker. Noe jeg alltid har hatt lyst til å lære. Tusen takk 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *