Sjokoladesugen til dessert?

Sjokoladesugen til dessert?

 

Jeg har laget sjokoladepai. Åh, det var gudagodt, og den ble diger. Dermed hadde vi til å tjuvspise av i et par dager etter, og kan bekrefte at den aldeles ikke hadde vondt av å stå en stund.   Siden jeg ikke er profesjonell og strukturert kommer jeg alltid – også denne gangen – bare halvveis i dette med fotografering. Sorry.  Derfor er det at du ser bildet av uferdig pai i ovnen over her.  Mot slutten av steketiden koagulerte fyllet, ble mattere og hevet seg en god del, slik at det ikke ble så mye kant som det er på bildet.

Slik gjorde jeg:

 • 125 g smør
 • 250 g hvetemel
 • 30 g sukker
 • 2 stk eggeplomme
 • ca. 2 ss kaldt vann

Først smuldret jeg smør og mel til jeg hadde en grynete masse, og så tilsatte jeg sukkeret og rørte inn eggeplommene og deretter iskaldt vann. Vannet skal være skikkelig kaldt – jeg pleier å legge en isbit i vannet for å være helt sikker.  Denne gangen brukte jeg vel 3 ss vann, men dette variere veldig med luftfuktighet og melets «beskaffenhet», og man må derfor alltid tilsette litt og litt vann. Bland gjerne deigen i en matprosessor, men jeg synes jeg har best kontroll for hånd, vel og merke når jeg bruker en kniv eller annen «redskap» til å blande deigen med.  Samle deigen til den virker smidig, legg den i plast og sett kaldt i 1/2 time.

Legg paideigen på melet bakebord og kjevle til et flak som er noe større enn formen.  Legg deigflaket i formen og klem til inntil kantene og i overgangen mellom bunn og kant. Skjær vekk den overflødige deigen. Det du skjærer av kan brukes til å lage pynt med.  Ta et flak med pizzabakepapir og brett det mange ganger slik at du får en smal trekant, som du kan brette ut og  legge som «fôr» på toppen av deigen før du fyller i tørre erter eller bønner og blindsteker paiskallet i ca 10 min på 220 grader.

Fyllet:

 • 3 plater kokesjokolade
 • 4 stk egg
 • 1 ½ dl sukker
 • 1 dl lys sirup
 • ½ dl smeltet smør

Varm vann i en kjele, og la det småputre. Sett en bolle på toppen av kjelen – bollen skal ikke berøre vannet. Legg oppbrukket sjokolade i bollen og la den ligge der i fred til den er smeltet, først da kan du røre gjennom den.
Ha sjokoladen i en bolle sammen med sammenvispet egg, sukker, sirup og smeltet smør (det er lurt å først fylle smør i målebegeret og helle sirupen i etterpå, for da slipper sirupen pga fettet). Rør alt sammen til en jevn røre og fyll den i paiskallet.

Stek paien ved  180 °C på nederste rille, i 35-40 minutter. Legg på det du vil av pynt etter ca. 15 minutter, slik at de ikke faller ned i sjokoladefyllet.  Jeg lagde små blader;

Som tilbehør serverte jeg friske bringebær og kremfløte tilsatt vaniljeekstrakt og litt sukker. Jeg pisket fløten til den hadde konsistens som en litt tykk saus, og serverte fra mugge. Det var en variant som vekket begeistring

 

2 kommentarer til «Sjokoladesugen til dessert?»

 1. Noe så vellaget har jeg ikke – det får bli i neste årtusen eller deromkring… 🙂 Men i dag fikk jeg en diger norsk fruktnøttsjokolade fra en reisende kompis. Ah, aftenens dessert er sikret! 😀
  Ha en søt helg!

  1. Jeg godt forestille meg at det er vidunderlig å få en diger, norsk fruktnøttsjokolade givendes når man bor i utlendighet! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *