Dag 4 – Min hobby

Dag 4 – Min hobby

Jeg har flere hobbyer. Jeg synger i kor, tegner, leser, og strikker, og hager. Men, den hobbyen som jeg er aktiv i forhold til daglig, det er parfymen. Alle parfymene mine! Det begynte for bare et par-tre år siden, og hva som egentlig skjedd med meg har jeg ikke helt skjønt, men parfyme, eau de toilette, eau de parfume, eau de cologne, – gylne, duftende dråper i vakre flakonger ble plutselig veldig interessant. Etter som jeg har funnet likesinnede, som er enda mer gale enn meg til og med, har jeg noen å diskutere interessen med også. De fleste jeg kjenner ellers synes nok at jeg er mer enn underlig som holder på med dette her.

Noen samler veldig systematisk og setter seg inn i historien til det enkelte hus, blir eksperter på noter osv, men sånn er ikke jeg. Jeg er mer impulspreget og svært lettpåvirkelig – blir fanget av beskrivelser og assosiasjoner andre parfymeinteresserte deler (det finnes et par virkelig gode norske, og mange utenlandske parfymeblogger, som er svært interessante å lese, se i lista til høyre her), og mer og mer kresen ifht hva som er interessant. Inni skapet mitt står det flakonger fra mange ulike «hus», og det som vel begynner å bli en slags retning på tross av tilfeldig samling, er at jeg heller mot chypre, orientalske, treaktige dufter, og at jeg er veldig svak for klassisk pregete dufter med aldehyder.
Det er langt fra alle dufter man kjøper som kommer i stor flaske. Det er heldigvis ressurser der ute på nettet hvor man kan få kjøpt seg en milliliter av ditt og en milliliter av datt, så man får prøvd herlighetene før man evt. slår på stortromma og investerer i 30, 50 eller 100 ml av noe man bare må ha. Noen ganger slår jeg bare litt på tromma, og da kjøper jeg en dekant på feks 5 eller 8 ml, og det er mye velduft i en sånn en!

Ikke for det, -det er mange rør nedi her som jeg har hatt «jobb med» lenge, det er de særlig potente sakene, som parfymer med mye oud/aoud i, som for eksempel Black oud fra Montale, en ønskelisteduft. Jeg har to prøver på til sammen 2 ml, og de varer lenge. Det er ikke bare for å parfymere meg jeg holder på med dette, jeg synes det er minst like givende å påføre en dråpe av noe nytt (eller noe jeg har hatt lenge, for den del), for så å forsøke og finne fram til hvilke ingredienser som er benyttet, og sammenligne med hvordan denne duften skiller seg fra en annen som tilsynelatende har omtrent samme noter. Det blir litt som med vin, i alle fall når en parfyme gis ut i årganger og det kommenteres på kvalitetene på blomstene det året. For eksempel gir L’Artisan ut en appelsinblomstparfyme merket med årgang, og de flinkeste mener de kan kjenne forskjell 🙂

Vi som driver med denne hobbyen bytter til stadighet testere av den ene duften mer spennende enn den andre, og vi lager prøver av de duftene vi har flaske av, og deler av overfloden. Det er en raushet i denne gjengen, som er helt fantastisk 🙂

Hver morgen og kveld har jeg gullkant på tilværelsen når jeg åpner den lekre, frostede døra til parfymeskapet, og velger dagens eller nattens duft. Gullkant på tilværelsen er en fin ting 🙂

5 kommentarer til «Dag 4 – Min hobby»

  1. Det høres utrolig spennende ut, men hvordan du kan skille det ene fra det andre av enkelte dufter, er meg en gåte! Jeg tror jeg selv kunne bli god på flakonger, – de er jeg utrolig svake for uansett innhold. 😀
    Dette med deling av grøde, er jo litt slik vi har det på ‘gal, det!

    1. Det med å skille den ene fra den andre, det er en treningssak, på samme måte som du kan skille en rosa rose fra en annen 😉 Og – ja – det er som på gal, man deler 😀

  2. Du skrev det så fint! ; Duft er virkelig en ekstra ramme med gull, sølv, perlemor, appelsinblomst, lær eller tre..samme det.. rundt dagen! 😀 Gir og får masse glede av det. (hehe, joda galen på duft, det er jeg nok 😆 )
    En peculiar hobby kanskje.. men er ikke de fleste/mange hobbier det egentlig? 😉

  3. Jo, det er mange hobbyer som er underlige. Profilpenner, penger, teposer…, fyrstikkesker, fyllepenner, blekk, biler. Noen dyrere enn andre, kan man si. Hovedsaken er at man har det gøy 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *