Caponata–grønnsakssaus

Caponata–grønnsakssaus

Jeg er fremdeles i det italienske mathjørnet, det er tross alt ikke så lenge siden vi kom hjem fra ferie, og i dag vil jeg slå et slag for denne grønnsakssausen, eller røren, eller stuingen, som vi fikk første gang til lunch på en restaurant i Corleone, som del av en tallerken med diverse antipasti (forretter). Det var små smakebiter av pølser, oster, oliven, artiskokkhjerter, grillet paprika og altså, caponata (beklager at jeg ikke kom på å ta bilde før etter at jeg hadde begynt å smake!)

Jeg falt pladask for den sursøte grønnsaksretten, og siden bestilte jeg caponata til det meste.

Caponata kan serveres kald, som i Corleone, eller varm. Det forsøkte vi i går, til grillet kylling. Uansett smaker det kjempegodt, og jeg anbefaler at du prøver.  Den tar litt tid å forberede, men den holder seg noen dager i kjøleskap når du først har laget den.  Hemmeligheten ved en caponata består i å koke grønnsakene hver for seg slik at hver beholder sin smak og konsistens, og til slutt småkoke dem sammen.

Slik gjorde jeg (note to self: dette er absolutt nok til 4-6 personer!)

ca. 500 g. aubergine
salt
4 stilker selleri
5 ss olivenolje
nykvernet svart pepper
ca. 100 g hakket løk
1 boks (400 g) hermetiske tomater (jeg brukte de hakkede, med væske)
1 ss tomatpure
2-3 ss eddik
25 g sukker
2 ss kapers (uten lake)
12 små grønne oliven uten kjerne (kan sløyfes)
1 ss nøtter.

Aubergine skjæres i cm-store terninger. Dryss terningene godt med salt, og sett dem til avrenning i et dørslag i en god halvtime. Skyll dem godt i kaldt vann, og tørk dem med kjøkkenpapir.
Legg selleristilkene i kaldt vann, kok dem opp og la småkoke i ca. 5 min. Ta dem opp, og skjær i biter på ca. 1/2 cm.  Hakk løken.
Varm 3 ss olje i en stekepanne til godt varm, og brun aubergineterningene i oljen til de er gylne og myke. I en annen panne småstekes løken i resten av oljen. Tilsett tomat og selleribiter, krydre med litt salt og pepper, og la småputre i ca. 10 min – eller til selleribitene er myke. Tilsett 2 ss eddik samt sukker, kapers, oliven, nøtter og aubergineterninger. Rør om og la småkoke i et par minutter. Smak evt. til med litt mer eddik, salt og pepper hvis du synes det trengs.  Avkjøl og oppbevar i kjøleskap.

Her er et bilde jeg knipset rett i gryta i går. Ikke så vakkert, kanskje, men det smaker nyyydelig!

2 kommentarer til «Caponata–grønnsakssaus»

    1. Velbekomme 🙂 Jeg har vært innom deg før, og du ryker nok inn på fast lenkeplass på sida her, tenker jeg.

      Caponata har vi nå brukt varm til grillet kylling og på stekt lyr (topping på filetene), og kald til omelett/tunfisk+diverse-tallerken.
      Like deilig til det hele.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *