Focaccia som perfekt sommerlunch

Focaccia som perfekt sommerlunch

En av de store gledene ved å ha ferie, er  for meg å ha god tid til å ståke på kjøkkenet og lage enkle, men litt skikkelig utførte luncher som passer varmt vær. Da vi ventet på flyet vårt i Palermo sist torsdag, og hadde god tid på oss, spiste vi noe lignende det jeg har laget her, og det var så godt at jeg bestemte meg for å kopiere.  Det er en tynn focaccia med lite olje, som er skåret i biter og lagt dobbelt, med fyll inni.  Fyllet kan man jo variere i det uendelige, for eksempel vil en god skinke og ost være glimrende, sikkert.

Til varianten her trenger du en focaccia, tunfisk, noen skiver grillet squash, evt. noen tynne skiver grillet aubergine, ny løk, majones, sitron, litt tomat, og kapers.

Focaccia:
5 dl mel
1 pk tørrgjær
1 ts salt
1 ts sukker
1 ss olje
3-4 dl vann, mer enn fingervarmt.
Olje og salt til «topping»
Bland det tørre i en bolle. Tilsett vann og olje og rør raskt sammen. Konsistensen skal være som tynn grøt/tykk velling.  Sett til heving i en halvtimes tid.  Sett ovnen på 250 grader. Rør deigen gjennom, og hell den ut på bakepapir. Spre den røffly ut over bakepapiret så det blir en slags firkant. Det gjør ikke noe om det blir tynt. Bruk to slikkepotter, det funker fint. Dekk til og sett til etterheving. En halv time bør holde her også. Ringle noe tynne striper med olivenolje ut over deigen, og stikk hull her og der i leiven med en finger (oljen legger seg i hullene og fordeler seg i brødet).  Dryss med et god salt (jeg bruker Maldon til dette), og stek i ovnen i ca. 15 min. Brødet skal være gyllent.  Avkjøl på rist.

Majones:
Standardmålet på majones er 1 dl olje pr eggeplomme + foretrukket salting og smakstilsetning ellers, men denne gangen gjorde jeg annerledes, og har aldri laget så god majones før.  Den kom til ved et uhell, forresten. Jeg forsøkte å lage majones med stavmikser, men noe gikk galt, og jeg sto med en suppe som ikke emulgerte i det hele tatt. Det løste jeg ved å ta en eggeplomme i en annen bolle, og piske den opp med 1/2 dl olje til emulgeringen kom i gang, og så spedde jeg med det mislykkede fra stavmikseren.  Nå skal jeg forsøke å «oversette» uhellet til noe mer alminnelig…

2 eggeplommer
1/2 ts fransk sennep (Dijon)
1/2 ts salt
2-3 omganger med pepperkvern. Jeg brukte vanlig, svart pepper.
2 ts friskpresset sitron
1-2 ts hvitvinseddik
1,5 dl solsikkeolje eller annen nøytral olje.

Visp eggeplommene raskt sammen med sennepen. Bruk håndmikser eller vispen på stavmikseren hvis du ikke føler at du er helt på høyde når det gjelder styrke og utholdenhet i armene.  Mens du hele tiden holder vispingen i gang tilsetter du først oljen i en og en dråpe. Du kan tilsette neste dråpe når du ser at massen i bollen har blandet seg glatt med forrige dråpe. Etter fire-fem sånne dråper kan du gå over til en tynn stråle. Når du ser at den blander seg fint kan du la den tynne strålen vedvare til all oljen er tilsatt.  Nå kan du tilsette salt, pepper, sitron og eddik. Det avhenger veldig av syreinnhold og aroma i sitronen og hva slags eddik du har, hvor store mengder du trenger av disse. Smak deg fram.

Vel, som du ser av bildet over, smører du brødet med en klatt majones, og legger fyllet lagvis på, før du gir det hele en ekstra sprut med sitron, legger på «lokket» og nyter, for eksempel med et glass iste, eller kanskje kald hvitvin eller rosé.

Buon appetito!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *