Vi har bakt og børi ved og vaske … vinduer

Vi har bakt og børi ved og vaske … vinduer

mazarinpåbrett

Ja, så sannelig. Jeg er strålende fornøyd med innsatsen denne helga. Vi har flyttet et drøyt mål med ved fra “mellomlagring” i skogkanten til tørre forhold i uthuset. Det var i går.

I dag har jeg vasket alle vinduer i første etasje innvendig og utvendig. Det var på tide, kan man si. I alle fall utsidene så ille ut. På innsida er det i grunnen ikke så galt lenger, vi røyker jo ikke, og ingen av vennene våre heller.  Fluelort og støv.
Så er avsindige mengder med papiravfall samlet og komprimert og gjort klart for dertil egnede dunker, og i kveld bakte jeg de små tertene med hasselnøttmazarin, som jeg falt sånn for hos Sifoladen.  Du ser dem ovenfor. De ble ganske fine, synes jeg.  På “vrangsiden” også    😆    –  med de formene, så jeg måtte arrangere et bilde til.

allemazarinene

De var lette å få ut av formene, og de smaker utrolig godt. Det er greit med en oppskrift som gir 20 stk, for dette er den typen småkake som smaker best med en kopp kaffe eller te til, og én er nok for de fleste, vil jeg tro.  Mektig.

Jeg observerer at det blir som jeg trodde; julestjernene har begynt å slite, og de er garantert ikke duggfriske og delikate nok til å passere som skikkelige juleblomster. I alle fall et par av dem blir kastet, og så erstatter jeg med en hvit azalea og en hippeastrum i stedet. Det er også juleblomster, og jeg har da ikke ubegrenset med plass.

Endelig: vi har tatt beslutninger om alle julegaver, og bestemt shoppedag.

Jeg tillater meg å klippe oppskriften uredigert fra Sifoladen;

Du kan også lave mine små juletærter. Er de ikke søde, hva. Jeg har bagt dem i små linseforme, men du kan naturligvis lave én stor tærte (25 cm tærteform) og så bare lige bage den ca. 40-50 minutter.

Små juletærter med hasselnøddemazarin
ca 20 små eller en 25 cm tærte

Mørdej:
125 gram blødt smør
2 spsk rørsukker
150 gram mel
1 spsk rom
1 tsk eddike

Rør smør og sukker godt sammen, og rør melet i. Tilsæt eddike og rom og saml hurtigt dejen til en kugle. Del den i ca 20 stykker og tryk dejen ud i små linseforme – eller rul den ud og put den i en stor form. Dæk formene godt til og læg dem køligt mens du laver fyldet.

Fyld:
200 gram hasselnødder
100 gram rørsukker
25 gram honning
15 gram fintreven, frisk ingefær eller 1 spsk tørret
1 tsk kanel
1 tsk allehånde
100 gram blødt smør
2 store æg
½ dl piskefløde (kan udelades)

Hasselnødderne ristes i ovnen i et ildfast fad ved 100 grader til hinden brister – ca 15-20 minutter. Hold godt øje så nødderne ikke brænder på.
Køl nødderne af og blend dem til fint mel sammen med sukkeret. Det er en god ide at blende i små hold, da nødderne ellers nemt bliver for varme i blenderen. Rør nødde-sukkerblandingen sammen med honning, krydderier, æg, smør og fløde til en sammenhængende masse. Jeg giver gerne massen en tur med stavblenderen så den bliver helt ensartet.
Fyld massen i tærteformene. 1 stor tsk i hver – eller hele lortet i den store tærteform. Sæt tærterne køligt mens ovnen varmer op til 200 grader. De små tærter skal have ca 20 minutter og den store 40-50 min.

Spises kolde eller lune til en god kop the.

 

4 kommentarer til «Vi har bakt og børi ved og vaske … vinduer»

  1. Jeg bakte dem også i går, så takk for tipset! Mine former var ikke så fine, riktignok, de fleste var runde sandkakeformer, men jeg er storfornøyd likevel. Føler på meg at de der kan bli en tradisjon!

  2. Høres jo ut som du virkelig har kontrollen her!
    Vinduer har blitt vasket her også.. i alle fall noen. Bedre enn ingenting eller?

    Julestjerner. Har ingen. Før fikk vi alltid som gave på legekontoret. Nå er det slutt på de tider. Her på denne jobben får man niks og nada.
    Får kanskje tusle ut og kjøpe eller?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *