Inspirert til grønnsakspai

Inspirert til grønnsakspai

En liten biltur fra min by finnes et sted – eller en bygd – som heter Hesnes.  Skal du til Marivold camping, som mange kjenner til, må du forbi noen drivhus. Ved drivhusene står det et sånt skilt, vet du, som snurrer i vinden og forteller at det er ÅPENT hos Hesnes gartneri. Har du vært på Marivold i sommer har du garantert vært her.

DSC_0017

Det som er åpent der ute på ordentlig “på landet”, er altså et gartneri med eget urte- og grønnsaksutsalg (m/liten, søt gavebutikkavdeling i et hjørne) hvor de også selger hjemmelaget iskrem og sorbet med ymse smaker, og lokal blomsterhonning, –

DSC_0014 DSC_0018

og, nytt av året: egen kafe hvor de selger hjemmebakte, steinovnsbakte brød, kaker, nydelig kaffe av de ymseste slag, og ditto te. Og økologisk saft på små, nydelige 2 dl. glassflasker; bringebær, hyll, solbær, 8 bær + ingefær. Og så videre. Mangemange smaker. Og salgsutstilling av flere kunstnere.

DSC_0015 DSC_0016 DSC_0013

Så lager og selger de en aldeles herlig aioli, og ditto pesto. Og pai. En nydelig, kremig blomkål- og broccolipai med deilig salat til. Jeg har spist pai med salat tre ganger hittil i ferien, og i dag tigget jeg paiskalloppskriften.

Den dagen jeg var der med kamera var det et herrens vær, det regnet strikkepinner og trollkjerringer, og det var like før helga, så folk skulle være innendørs og dessuten snart hjem, og da skulle de ha med seg brød. Derfor var hyllene tomme og kafeen full.

Men altså – dra dit når du får sjansen. Det er så utrolig hyggelig når folk satser slik som disse her har gjort. For meg blir det nok flere turer ut dit 🙂

Paiskall:
Oppskriften sier 100 g smør,  150 g hvetemel, 1/2 ts salt og 1 1/4 dl. vann.
Jeg smuldret smør, hvetemel og salt i et par sekunder i matmølla, og tilsatte så 1/4 dl. isvann. Da ble deigen så løs at jeg måtte tilsette mer mel. Det må altså være noe gæli med oppskriften. Sånt kan skje i farten. Vel, jeg tilsatte mel til deigen var mulig å forme til en grei, liten ball, som jeg pakket i plastfolie og plastpose, og la i kjøleskapet.
Etter en liten time kjevlet jeg deigen, først til å dekke bunnen i min 22 cm.form (2,2 liter), og deretter til å dekke kanten helt til topps. Det var “litt” tricky, men det gikk til slutt.  Jeg dekket bunnen av paien med bakepapir + tørre erter, og stekte skallet i 15 min. på 200 grader.

Paideig Paiskall

Fyll:
Jeg tok mengdene på øyemål, så svært omtrentlige mengdeangivelser her.
4-5 store buketter hver av blomkål og broccoli ble delt opp i små buketter med lite stilk. Disse kokte jeg litt mer enn møre i saltet vann, og helte av vannet. Så skar jeg en stor paprika, en middelsstor gul squash og en middels purre i grove biter (purren i tynne skiver), og svitset i litt olje i stekepanne. Så krydret jeg med salt, nykvernet pepper og chili, før jeg tilsatte blomkål og broccoli og la på lokk så alle grønnsakene skulle bli passe myke til at de skulle være lette å bruke kniv og gaffel på i paien. Jeg begrenset meg vel til omtrent 15 min. surring under lokk.

I mellomtiden rørte jeg sammen 4 egg i et litermål, og tok litt av eggene og penslet paiskallet innvendig før jeg puttet det i ovnen igjen for  at det skulle være litt tett.
Så tilsatte jeg litt chili og paprika samt revet muskatnøtt, salt og pepper i eggene, før jeg fylte på med melk til ca. 1 liter.

paigrønnsaker paiiovn paiferdig

Til slutt la jeg grønnsakene i paiskallet og fylte på med den krydrete egg/melk-blandingen, og satte paien inn i ovnen igjen i 45 minutter.  Så tok jeg paien ut og lot den hvile kjølig i en halv time, før jeg serverte den i kakestykker med litt grønn salat, litt brød og en klatt aioli. Nam!

Tror du jeg husket å ta bilde av tallerkenen før vi spiste?  Nei….

0 kommentarer til «Inspirert til grønnsakspai»

  1. Når det gjelder fyll i paier har jeg alltid litt maizenna og litt bakepulver i eggeblandingen. Det gjør for det første at fyllet blir bittelitt fastere (fremdeles luftig!), og bakepulveret gjør at paien blir litt høyere. Anbefales!

  2. ÅÅÅ Jeg blir alltid nostalgisk av pai… Men dessverre er det stort sett bare jeg som liker det hjemme hos oss. Og det er såpass mye arbeid at det er trist å lage det når andre griner på nesa, buhu

  3. Det er litt som hos Hilde her også, bortsett fra at jeg lager det ganske ofte selvom ungene mine griner litt på nesa…
    Pai kan jo varieres i det uendelige!
    Jeg lager en med karbonadedeig, merian, løk, hvitløk, og paprika som koker lenge i rødvin og fond, som deretter blandes med fløte, ost og eggeblanding. Den er en riktig festpai, som også ungene liker godt. Den har jeg servert ofte når vi har masse gjester. Feks har jeg den ofte som del av et «tapas-bord», eller bare med en god salat til.

  4. Litt seint, dette, men… Eg brukar 100 g smør og 200 g mjøl, då vert det perfekt. Vatnet gjer at den vert lett å jobbe med. Det held med kaldt vatn frå springen, treng ikkje vere is i det. 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *