Stavefeil, sprengingsulykker og journalister som ikke kan telle

Stavefeil, sprengingsulykker og journalister som ikke kan telle

Den største, eller en av de største senterkjedene her i landet, Arena, velger for andre vår på rad å kjøre en kampanje hvor fyndordet går som følger:  «Hææææærlig!» (jeg kan ha rotet med antall æ-er…)

Hvorfor gjør de sånn, tro? Tror kjedens reklamefolk, eller det byrået kjeden benytter, at herlig skrives med æ, eller tenker de at herlig lissom blir ekstra herlig når det skrives med æ – for ikke å snakke om mangemange æ-er.  Eller, tenker de at det er så mange som skriver det sånn, så da kan like godt vi også?  Spør jeg meg.

Min mening er at det er «greit nok» at enkeltpersoner i sine private blogger osv bortover skriver «hærlig», men kjære vene – ikke i landsomfattende annonsekampanjer da, vær så snill!

Jeg fastslår på mitt sedvanlig ganske bombastiske vis:
herlig (altså noe flott, deilig, hurra-aktig) staves herlig – ikke hærlig. Er det så innmari vanskelig?

Så var det en herværende avis (papirutgaven), som i en sak om et sprengingsuhell nå nylig oppsummerer sprengingsulykker hvor noen har mistet livet. Journalisten har tydeligvis følt at det ble litt for «lite», eller for få punkter i oppramsingen, for han slenger like godt med ulykken hvor en mann døde av skader han fikk i arbeid med en halmspreder, og saken om han som fikk en stålkonstruksjon i hodet. Begge arbeidsulykker hvor sprenging ikke var inne i bildet.
Jeg synes vel det var tilstrekkelig med de tre sprengingsulykkene hvor til sammen tre mennesker døde, jeg. Å slenge på et par andre ulykker – hvor til sammen 2 personer døde, slik at summen iflg journalistens logikk skulle bli 5, mens overskriften lød: «Fire har mistet livet i sprengingsulykker» (aviser og tall, altså! tsk tsk) er litt, tja – hva skal man si, smakløst, spør du meg.

0 kommentarer til «Stavefeil, sprengingsulykker og journalister som ikke kan telle»

 1. hihihi
  Hadde de spurt deg, hadde de nok fått det riktig første gangen 😀
  Pass på blodtrykket, du begynner å bli gammal vettu…;-)

 2. Heier på deg! Avisspråk er ofte slurvearbeid, innholdet inkludert. Men å telle opp til fem burde være overkommelig, også for journalister 😉

 3. Tsk, tsk. Bare fem fingre på én hånd, vet du. Og den andre hånden må man som kjent bruke til å holde tellinga over antallet fingre på den første … 😉

 4. Hmm, jeg må nok tilstå at jeg hører til dem som iblandt skriver både hææærlig, treeegt, laaangsomt osv 😳
  Men jeg kan vel kanskje unnskyldes siden jeg ikke har det fnugg av utdannelse…

 5. Røsslyng, som privatperson kan du skrive akkurat hva du vil. Det gjør jeg også, og jeg begår også skrivefeil og sånne ord med mange a-er og e-er og sånn. Man må jo ofte ha ekstra trøkk når man skal reagere på fine planter f.eks. 😉
  Det er mer dette med skrivefeil i profesjonelle «omstendigheter» jeg henger meg opp i.

  1. Slike bevisste skrivefeil blir fra min side en slags «gestikuleringserstatnig» 😉

   Men iblandt trenger vi noe/noen å irritere oss over og da er det jo litt kjekt at det dukker opp skriveleifer og feil hist og her som man enten kan ergre seg over eller rett og slett bare få seg en god latter av 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *