Kan du lage kjøttboller i tomatsaus?

Kan du lage kjøttboller i tomatsaus?

Altså, hjemmelagde kjøttboller i hjemmelaget tomatsaus, mener jeg? Fra grunnen?  Ikke?  Det kan jeg. Jeg kan godt vise hvordan jeg gjør.   🙂  

Du tager en haug med tomater. I dag plukket jeg alt som var i nærheten av modent av plantene ute i hagen, siden regnet ødelegger avlingen.  Det ble ganske mye.  Del tomatene sånn «røffly», og legg dem utover i en ildfast form med en anelse olje i bunnen.  Kvern over litt svart pepper, dryss over litt salt, og sett i ovnen på ca. 150 grader i en god stund.

I dag sto mine i alle fall i to timer. Jeg dro av gårde og trente mens jeg ventet. Spinning. Jeg er et prakteksemplar.

Tomatene er nå blitt befridd for en god del væske, og det naturlige sukkeret har fått utvikle seg.  Det vil gjerne være et tomatbelegg i bunnen av formen. Det må vi ha med. Hell en skvett vann over tomatene, og la stå og godgjøre seg en stund.

Sett en gryte med god størrelse på komfyren og fyr opp. Hell ca. 1 ss olje i gryta, og la den bli varm (men ikke for varm) mens du finhakker en stor eller to mindre løk og den mengden hvitløk du ønsker. Løk og hvitløk opp i gryta. Løken skal ikke brunes, bare bli blank og litt myk. Underveis tilsetter du ca.1 ts tørket oregano.   Nå heller du tomatene i en blender og kjører til du har en relativt homogen suppe, som du så heller oppi gryta.  Tilsett en klype sukker (for å balansere syren i tomatene), noen omganger med pepperkvernen, chili etter lyst og evne (spiller ingen rolle om den er tørket eller fersk), og la putre en liten stund.  Like før kjøttbollene skal legges i sausen tilsetter du ca. 1 dl. helmelk eller matfløte, og gir et raskt oppkok før du setter ned temperaturen igjen.   

  

 

Det var sausen. Så var det kjøttbollene. Karbonade (eller kjøttdeig om du må), her en mix av storfe og kalv/svin – ca. 400 g til sammen, røres sammen med: 1 ts salt, 1 egg, 3 ss strøkavring eller semulegryn, presset hvitløk, svart pepper og et par ss revet parmesan.  Beste røremetode er fingrene, hvilket jeg erkjente etter å ha knotet litt med maskin en stund. Når du har en smidig masse kniper du av en liten klype i gangen, og triller små kjøttboller (ca.2 cm i diameter omtrent, men ikke ta dette så grusomt alvorlig),

 

 

som du legger i den kokvarme sausen. Når du er ferdig med alle kjøttbollene legger du lokk på gryta, og koker pasta.  Den ferdigkokte pastaen blandes med saus og kjøttboller, og voila!

 

 

Oppdatering:

Kællen til en av dere vil gjerne ha stekeskorpe, og tar derfor bollene en omgang i stekepanna før saus. Jeg er glad i stekeskorpe, jeg også. Det jeg da gjør, er at jeg tilsetter finhakket persille, litt chili og revet sitronskall i «bolledeigen», ruller hver bolle i litt hvetemel, og steker i olje.  Da serverer jeg bollene lune, og med sausen – uten melk – ved siden av.

Det er også veeeldig godt, men noen hakk mer energirikt er det jo.

0 kommentarer til «Kan du lage kjøttboller i tomatsaus?»

  1. Kæill’ns kommentar er at kjøttbollene skulle fått en runde i panna først – vi er glade i stekeskorpe. 😉

  2. Vet du åssen denne sausen liker å bli fryst? Har endel tomater, og rekker ikke å spise dem opp….

    Vet jo ikke, men antar at det går helt greit. Jeg har poser med ren, moset tomat i fryseren, og disse bruker jeg noen ganger til dette formålet.

  3. Jeg prøver meg på denne neste helg! Jeg har omtrent samme oppskrift på kjøttboller som deg, men jeg bruker innmaten i 2 loffskiver bløtet i litt melk i røra. Det gjør dem luftige, syns jeg.

  4. Vi fryser blandingssauser over en lav sko. I porsjonsstørrelse i fryseposer. Fungerer kjempefint og microtiner nesten like raskt som du klarer å si «takeway». 😉 Nydelig sammen med «hjemmelagde» kjøttboller fra Svinesund.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *