Sitronruter

Sitronruter

 

Jeg fant denne oppskriften hos Chef John, som både blogger og lager YouTube-videoer. Flink kar. Ta deg en titt

Vel, det så så innmari godt og lettvint ut, at jeg bestemte meg for å forsøke, siden jeg trengte noe godt til dessert til gårsdagens sammenkomst med jentene. Kaka svarte til forventningene!  Den sprø, kjeksaktige bunnen i kombinasjon med sitronkremen er virkelig noe å skrive hjem om. Sitronkremen utvikler seg i munnen; den starter mykt, karamellaktig og mildt, før den fulle effekten av både saft og skall “smeller” til. Nydelig! Jeg serverte uten melisdryss, men med en kule vaniljeiskrem til, en kopp sterk kaffe, og et glass marsalavin. 

Smør en liten form. Min er på 19×30 cm indre mål, og den er nok egentlig for stor. I originaloppskriften antydes det form på 20×20 cm, og det ville gitt en høyere kake.  Hvis du skulle ha stående et målebeger med amerikanske cup-mål, så får du de mengdene med også.

1 god dl romtemperert Smør (1/2 cup)
2,4 dl hvetemel (1 cup)
1 god dl melis (1/2 cup)
1/4 ts vaniljeekstrakt eller 1 ts vaniljesukker
1/4 ts salt

Arbeid smøret sammen med det tørre til du har en grynete masse som lar seg samle.  Legg deigen utover formen, og press den utover til du har en jevn flate som går litt oppover kantene på formen. Prikk hele overflaten med en gaffel.
Sett formen inn i stekeovn på 190 grader i 22 min. Den skal så vidt begynne å ta farge.

Mens bunnen står i ovnen lager du sitronlaget;

2 store, hele egg
1 stor eggeplomme
2,3 dl farin ( 1 cup)
2 ss hvetemel
Vel 1/2 dl friskpresset sitronsaft (1/4 cup)
1 ss finrevet sitronskall

Rør sammen eggene med farin og mel. Tilsett sitronsaft og –skall, og rør grundig sammen.  Hell sitronrøren over den forstekte bunnen, og sett tilbake i ovnen i 25 min.  Avkjøl fullstendig før du skjærer kaken opp i ruter.
Hvis du har lyst til å gjøre enda mer ut av det kan du vispe opp eggehviten som ble til overs med sukker, sprøyte marengsen ut over rutene og brenne med skibrenner/brulébrenner, eller bare drysse med melis, eller andre varianter.

Anbefales!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *