I gang med Guerlain – Mitsouko

I gang med Guerlain – Mitsouko

Guerlain Mitsouko

Mitsouko EdT i bitteliten prøveflaske kom fra bortsida av dammen i går.  Duften ble lansert i 1921, og er altså en klassiker.

Jeg var veldig spent, siden mange visstnok har store problemer med å bære den.  Første gang jeg sniffet den var med nesa rett i prøveflaska hos Steen&Strøm, og da grøsset jeg. Men, det er en berømt og klassisk chypre med en av parfymeverdenens mest tiltrekkende innpakninger, så jeg måtte jo prøve.

Noter iflg Basenotes:
Toppnoter: Bergamott og rose
Hjertenoter: Jasmin, krydder, fersken.
Bunnoter: Eikemose, trenoter.

Now smell this opplyser om disse notene:
Bergamott, jasmin, rose, fersken, eikemose,pepper, kanel og vetiver.

Liten sprut på håndleddene og litt i utringingen i dag morges. Første halvtimen var det sterk, ubehagelig,  litt krass gammeldameparfyme som hadde hovedrollen.
Under gammeldamefernisset kjente jeg imidlertid tydelig chypre-kjennetegnene som jeg synes er så vanskelige å beskrive. Det er noe crispy, nesten salt, tørt, papir- og røykaktig aromatisk noe, som jeg elsker.

Jeg tok ikke notater i morges, men jeg kan ikke minnes at jeg kunne skille ut verken bergamott eller rose.  Ut på formiddagen begynte krassheten å trekke seg tilbake og frukt og blomster sildret forsiktig inn i chypre-inntrykket.  Dette oppdaget jeg etter å ha bedt et kollega om en “uavhengig bedømmelse”. “Joh! god!”, sa hun, men hun mente jeg burde tatt på en større dose. Kanskje det?
Krydder? Vel, muligens noe muskat-aktig?  Når huden varmes opp kommer noe av krassheten fra i morges tilbake, men nå på en ganske behagelig, integrert måte.

Det er kraftige saker, dette her, selv om det er en EdT. Jeg sprutet altså ganske forsiktig litt før åtte i dag morges, og nå som klokka nærmer seg tre utvikler den seg stadig. Nå er det fersken og treverket som tar scenen. Jeg kan kjenne teak og mahogny, tror jeg.

Jeg vet ikke helt hva jeg skal mene om denne. Den føles litt farlig og veldig voksen, og jeg kjenner at det vil kreves en begrunnelse for å bære den, på en måte.   Tror jeg må oppdatere denne her etterhvert som jeg prøver Mitsouko flere ganger.

Oppdatering: i ettermiddag meldte min elskede etter å ha sniffet litt i utringingen: «mmm, som noe hos bestemor og bestefar. Mat? Nei! høy?! honning?!»

Høy?

Hmmm

0 kommentarer til «I gang med Guerlain – Mitsouko»

 1. Nå fikk jeg ordene jeg manglet:salt, tørt, papir – passer med mine assosisjoner! Jeg liker denne, men den er vanskelig å bruke syns jeg, og jeg tar på så lite jeg kan sånn at du må tett innpå for å kjenne den. Ser for meg at folk rundt kan få behov for å holde litt avstand til denne duften. Kanskje fordi jeg opplever at den kan komme meg i forkjøpet, og ikke som en del av meg. Den er veldig tilstede, ikke akkurat diskret denne damen her :-)men akk så flott. God helg!

 2. Til stede / ikke diskret. Nemlig!
  Det er det som er noe av det morsomste med å lese andres beskrivelser; andre har ordene vi mangler sjøl 🙂 Veldig fornøyd med at du fant noen ord i dag!

 3. Her har duen av de som har store problemer med å bære den .. Vil så gjerne, men får ikke helt til. Har testet ren parfyme en gang, og det var jo litt andre boller da. Mye rundere i kantene. Salt, tørt, papir var gode ord 😀

 4. Kan tenke meg at den gjør seg best i parfymekonsentrasjon, det må jeg huske på hvis jeg kommer over den engang. Ja den er vanskelig å bære, har vel ikke brukt den mange ganger når jeg tenker meg om.

 5. Hm. Dette er ikke noe for milde, snille og sarte meg ;-)Parfymer som kommer inn i rommet en stund før personen er ikke noe for meg.Jeg har faktisk prøvd den en gang, og den gav meg følelsen av gammel dame som har tatt på seg alt for mye parfyme.
  Jeg er jo selvfølgelig en ulv i fåreklær, og burde sikkert finne en litt mer aggressiv duft som passer personligheten min bedre enn de jeg faller for. Men det blir ikke denne 😀

 6. Jeg er jo selvfølgelig en ulv i fåreklær, og burde sikkert finne en litt mer aggressiv duft som passer personligheten min bedre enn de jeg faller for.

  hehehehehe :mrgreen:

 7. Farlig og voksen? Tja, kanskje det. Jeg elsker iallfall denne pafymen, og det er min faste forelesningsparfyme om høsten (jeg underviser) 🙂 (jeg liker den så godt at jeg har en uåpnet flaske på lager)
  Forresten: Gammeldameassosiasjonene vil vel snart forsvinne, nå når alle «gamle damer» bruker lette blomsterparfymer, eller florientals!

  1. Jeg synes jo den lukter godt, men det er ikke en sånn love at first sight, som andre kan være. Men, det er noe ved den, og jeg skal forsøke meg fram litt.
   Den gammeldameassosiasjonen tror jeg har noe med styrke å gjøre, eller mengde. Mange gamle damer nærmest bader i duften sin, -jeg har feks ille opplevelser med Opium, ellers en god duft, det, men…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *