Grubler på: Organisere planting og vanning

Grubler på: Organisere planting og vanning

Det er disse tomatene og agurkene jeg tenker på. Og chiliene, selvsagt.  Det er et styr og et ståk hvert år når det gjelder dette med hva man skal plante i, og hvordan vanning og gjødsling skal følges opp.

De siste 2-3 årene har jeg brukt disse undervanningskassene i isopor, som jeg kjøpte hos Grønt Fokus.  Du ser dem til høyre i bildet her. Underlige farger, forresten. Det må skyldes natriumlampa.

DSCF4404

Det funker slik at jeg legger en sekk med god jord på toppen av kassa, som har tre hull i lokket, med “dyser” ned mot bunnen i ytterkassa. Så skjæres det hull i jordsekken på høyde med disse hullene, jorda dyttes godt ned i “dysene” (feil ord, finner ikke riktig), planten plantes ned i åpningen i hullet, og så fylles vann og gjødsel i ytterkassa, som er fôret med plast. I prinsippet en bra løsning, men jeg føler at jeg mister kontrollen, på en måte, og det er langt fra slik at det bare er å reise fra denne anordningen i dagevis. Det tørker veldig fort ut nedi der, synes jeg, og selv om jeg gjødsler en god del (Superba og kalksalpeter ved hver vanning), så blir det liksom ikke helt dreisen på verken blomstring/fruktsetting eller plantenes generelle form likevel. 

Dette gikk opp for meg i fjor, hvor jeg satte fire planter “Gardener’s delight” direkte i veldig kraftig og kompakt biokompost fra fyllinga, og dessuten hadde dem utendørs. I tillegg hadde jeg noen planter inne i drivhuset. For det første ble plantene mye kraftigere og så generelt utrolig mye mer spreke ut, og for det andre ble mengde og størrelse på utendørstomatene også overlegent bedre enn på de i drivhuset.
Dessuten ser jeg jo at tomatene som sjefen min (som får småplanter av “Black Russian” av meg hvert år) tar med på kontoret fordi han får mer enn de klarer å spise hjemme, er større enn mine, saftigere enn mine,  -alt mulig bedre enn mine.

hmf!

Så altså, –i år lurer jeg på om jeg skal sette tomatene i undervanningsbøtter i biokompost, og gå over til dryppvanningssystemet igjen.   Sist jeg brukte dryppvanningen syntes jeg det var litt vanskelig å få det til, noe som antakelig hadde sammenheng med at jorda jeg brukte var litt vel – lett? Men, jeg er villig til å forsøke på nytt.  Jeg vil ha massemasse supergode tomater!

8 kommentarer til «Grubler på: Organisere planting og vanning»

 1. Har vært «borti det» at «alle andres er større bedre osv» en mine! 😉
  – lurere på om sjefen tar «de dårligste» med på jobben»! 🙂

  Prinsippet du bruker er vel bra, men det er nå en gang slik at lite overgår «naturlige vekstvilkår» i god, og nok jord!
  Jeg har i alle fall akseptert at vil jeg ha tidlige tomater, må jeg ha de i drivhus – og det går litt utover mengde og størrelse!!
  Antagelig nok varme, men litt lite med lys og vind til å «styrke» plantene!

  Litt kalsium vil nok gjøre dine godt med tanke på fruktsetting, og så er det viktig at «blomstene» blir ristet litt hver dag! Jeg synes det er lite med humler som finner veien inn i drivhset!

  Helautomatisere (au -tomat!!! – nå ja) er ikke lett, men du kan montere på vanningstimer som fyller vannlagerene dine
  hver dag! Gjødsel skulle kunne holde en 14 dagers tid!
  Det kunne vist skrives bøker om dette! 😉

 2. Ja, og det gjøres visst også 😆

  Er det for lite kalsium i Superba da, Harryford? Gir ovnsaske kalsium? Det beskytter i alle fall mot griffelråte.

 3. Hm ja vanskelig å vite. Jeg er ingen tomatekspert, så jeg kan ikke gi deg noe superråd desverre. Jeg pleier å ha de i store murerbøtter, men synes egentlig det ikke har funket så bra. Jorden blir hard og vanskelig å vanne. Maurene lager tuer oppi der også. Hmm.

 4. Tale før tenke er min favorittøvelse!!!
  Siden jeg ikke bruker «handelsgjødsel» leste jeg ikke på Superba før jeg svarte deg!
  Det har jeg gjort nå, og ser det er mengder av kalium i de fleste Superba! Faktisk så mye at det for meg synes i overkant – noe som heller ikke er bra.
  Nå er det slik at kaliun helst skal bearbeides av jordas bakterier for å komme plantene til full nytte – og det krever en levende jord! – Selv om – de får det til i de proffe «tomatfabrkkene»!

  Ok «min oppskrift» – har vel egentlig flere – er i alle fall en grunnbasis på 2 deler veksttorv, og en del støpesand. 10 liter av dette haes i en 15 liters bøtte.
  Støpesanda for varmelager bl.a.
  Tilsetter så – og nå tipper/slumser jeg –
  1 liter lecakuler
  1 liter kugjødsel (ikke kugj.komp.)
  1 – 2 liter feit og godt levende kjøkkenkompost. Viktig at den er «levende» og ikke ihjelfrosset! Altså ganske fersk.
  2 desiliter tørket hønsegjødsel alt helgjødsel.
  1/2 desiliter aske.

  Det var grunnoppskriften – og jeg følger den vel aldri helt – men sånn ca!

  Videre gjødsling foregår med oppløst tørket hønsegjødsel – minst 1 døgn i vann med lokk.
  Gjør det enkelt og løs opp 1 liter i en 10 liters bøtte. Tilsett 1 desiliter aske.
  1 liter av dette has i en 10 liters bøtte sammen med vann. Lunket vann – og ja jeg har lest en gang, at de får kaldvann av deg! 😉
  Tomatene vil gjerne ha 22 graders varme på «føttene» – hele døgnet! Men selv lar jeg det gå ned til ca 16 grader om natten! – Avlest direkte på nattbordet – luksus!

  Jeg må bare si at det året jeg hårdnakket gjødslet med fersk urin fikk overraskende gode resultater – men det er vel et steg å gå for de fleste – Særlig for ferievannere – noe en absolutt bør ha! Vi «låner bort» huset i ferien – mot noen SMÅ motytelser!!!

  Ps Tomatene har lagt anlegg for de 2- 3 første klasene allerede når de får det 1. bladparet! Så «oppveksten» er viktig, med hensyn til varme og lys!

  Ps 2 I drivhuset, som blåste ned, hadde jeg et stort 5 meter langt «trau». Der brukte jeg samme jorda år etter år! Tilsatte kun kompost, gjødsel og ferskt jorddekke! – og blanda ikke in kjøpe og «få» planter. Vil ikke ha sykdom!

  Ps 3 Ærligtalt Charlotte – hvis du ikke har en type amfibiemaur – «mistenker» jeg at du vanner ALTFOR lite! :-)))))

 5. Oj! Her var det mye spennende info, Harryford 🙂
  Dette skal jeg klare, bortsett fra det med komposten. Jeg har ikke varmkompost – holder det med Heftingdalens, tror du?

  Jeg kan jo sette en tønne med vann i drivhuset. Da bør vel tempen holde seg på et akseptabelt nivå. Bortsett fra at dryppvanning sprer seg nokså gradvis og temperaturen øker vel da i det vannet brer seg ut i jorda.

  Takker & bukker!

 6. Jeg har, som du vet, klokkertro på automatisk vanning, ettersom jeg ut og seile i ukesvis i strekk om sommeren.

  Jeg har tomater og agurker i murerbøtter, og min erfaring er at de trenger masse vann etterhvert som de blir store.

  Gjødsling er et problem når man er borte i lang tid. Når jeg er hjemme tar jeg en manuell vanning en gang i blant med flytende blåkorn.

  Når det er sagt, så blir ikke mine tomater maksimalt fine, mest fordi jeg ikke får knepet og ryddet og gjødslet skikkelig mens jeg er på ferie.

 7. Jeg er ingen online-prater! 😉

  Vanntønne har jeg og i drivhuset! Bra for luft-tempregulering – også!

  Kjøpte et lass med kompost fra RTA – kan ikke si jeg fant mye liv i den komposten!!! Men håper at Heftingsdalen sin er mer levende!
  Du kan sikkert ha i 3 liter av denne komposten!

  Liv var det derimot, nå jeg tok av vinterens markdekke i grønskashagen her litt tideligere i måneden! Noen never av slik jord er bra!

  Ps En neve eller 2 med leire er fin å ha i blandinga!

  Håper på jevnlige «rapporter fra drivhset» utover!

 8. Tomater tåler mye gjødsel. Jeg legger en ss med helgjødsel der hvor dryppvanninga drypper. Fungerer fint som snus.

  Ellers står tomatene mine i ren kompost fra anlegget. (Vel – pleier gjerne å stappe oppi en neve fra hagekomposten for «liv» som HF sier.) Og så får de en ss aske under dryppet i ny og ne også. Aske inneholder en del fosfor, kalium og kalsium. Tomatsnadder.

  Er det ikke mange tomatene det er snakk om kan du jo spandere på gjødselpinner/langtidsjødsel også.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *