Super suppe med broccoli og blomkål

Super suppe med broccoli og blomkål

Det er kaldt på Sørlandet når temperaturen ligger rundt 5-6 minus over tid, og det blåser. Vi fyrer i all hovedsak med ved hjemme hos oss, og da jeg kom fra jobb i går ettermiddag var temperaturen i loftsstua på litt over 17 grader. Da er det om å gjøre å: få fyr i ovnen litt faderlig fort, og bestemme en middag som varmer og trøster skikkelig – og går raskt å få i hop.  Det er ingen grunn til å nøye seg med posesuppe her (med mindre du gjør akkurat som grunnoppskriften på posen sier, men er det noen som gjør det?), -det eneste du ville spare ved det var kanskje et par skitne kjeler.  Jeg brukte under en halv time på å lage denne suppa, og da ryddet og vasket jeg litt rundt meg innimellom også.

Jeg brukte til oss to til broccoli-/blomkålsuppe omtrent som listet opp nedenfor.  Jeg sier ‘omtrent’, fordi dette er øyemålmat, og mengder avhenger av hvor mange man er og hvor sultne.  Det bør imidlertid være såpass bra med broccoli i suppen at den blir tydelig grønn.

 • 4 poteter
 • 1 god «bukett» broccoli m/stilker og alt + en neve småbuketter som skal være hele i suppen
 • 1 god «bukett» blomkål med stilker og alt
 • en stor bit  purreløk
 • 1 bit knollselleri (eller sellerisalt hvis det er det eneste du har i hus – slik var det her i går)
 • 1 par fedd hvitløk, eller mer
 • noen tørka, små chili
 • en klunk kyllingfond
 • vann
 • salt og nykverna svart pepper
 • 1 frisk rød chili
 • et par røkte kjøttpølser

Skjær poteter og grønnsaker i grove biter og legg i gryte sammen med knuste, tørka chili. Kvern over svart pepper samt tilsett en klype salt. Hell på såpass med vann at det godt og vel dekker grønnsakene. Så klunker du i litt kyllingfond.  Sett på kok. Det bør være mørt/mosbart  i løpet av 15 min. Mens det koker i den store gryta tar du de små bukettene og godt og vel forveller dem i såvidt saltet vann. Ta vare på kokevannet og skyll småbukettene i kaldt vann. Sett dem til side – det blir godt med litt crunch i den kremige suppen. Så kuttes pølsene i små terninger, og de brunes lett i en stekepanne sammen med finhakket, frisk chili (den kan godt komme fra fryseren, det gjør som regel mine). Sett til side.

Når grønnsakene er ferdig kokt kjøres de med kokevannet  (i flere omganger) i blenderen. Tøm blenderen i serveringsgryta etterhvert. Til slutt renser du blenderen for det som ligger igjen på innsida av beholderen ved å kjøre litt av broccolivannet. Putt dette også oppi serveringsgryta. Nå sjekker du konsistens. For tykk suppe justeres med broccolivann.  Når konsistensen er passe etter din smak, legger du de separate småbukettene i suppen, sammen med pølse-/chiliblandingen. Smak, juster med salt/pepper om nødvendig, rør et par ganger, og voilà!

Dette er en veldig mager variant, men ønsker man å understreke fløyelseffekten er det selvsagt herlig med en skvett fløte eller creme fraiche.  Et par rasp med muskatnøtta over gryta er heller ikke å forakte, særlig om man lager en variant med spinat, -da blir suppen skikkelig grønn, da!

Vi spiser middag temmelig seint, etter trening og sånn, og derfor bruker vi ikke brød til. Jeg kjenner imidlertid på meg at hvitløkbrød eller rundstykker med ost i/på helt sikkert er nydelig som tilbehør.

Uansett: den smaker godt, varmer godt, og metter veldig.

9 kommentarer til «Super suppe med broccoli og blomkål»

 1. Varm suppe er ikke dumt når man fryser. Minkpels kan også anbefales, selv om det ikke er politisk korrekt…
  Her har det vært 15-20 minus siste uka, og det føles muligens på samme måte? Tørre kuldegrader på innlandet er lettere å kle ute enn minusgrader i kystklima etter min erfaring fra Dublin (aldri frosset så mye som der…) Heldigvis er det meldt bedre vær, og nå snør det. Sist jeg så på gradestokken var det minus 11, og det er jo ikke kaldt i det hele tatt…

 2. Hehe – alt er relativt, ja.

  Forresten. Den kniven jeg bruker til chili og pølser der, -den er fra innvandrerbutikken og kostet meg den nette sum av kr.39,- / trettini.
  Kniven er rett og slett veldig god, synes jeg.

 3. Suppe er super vintermat. Det ser kjempegodt ut. Kan nesten kjenne lukten. Den skal jeg pröve.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *